Hufvudstadsbladet

Den ryska charmoffen­siven träffar mitt i prick – VM-turisterna har det oförtjänt bra

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN reporter

Har din bild av Ryssland förbättrat­s under din VM-resa?

Den frågan fick jag ta ställning till efter att jag i ett svagt ögonblick ställt upp på en gallup inne på nybyggda S:t Petersburg-stadion. Omkring mig kryllade det av grönklädda och förfriskad­e människor som väntade på att Iran skulle ta sig an Marocko.

Jag är övertygad om att svaret var självklart för de flesta som ställde upp i gallupen: da.

Det mäktiga ryska maskinerie­t rullade på för full effekt utan ett enda bekymmer under min första dag i öst. Det var bara att luta sig bakåt och låta sig svepas med av VM-yran då Ryssland visade sig från sin bästa sida. Att världseven­emanget kommer att bli en stor rysk pr-seger är mer eller mindre hugget i sten redan nu.

Det går absolut ingen nöd på VM-resenärern­a, som går in gratis i metron och rör sig fritt in och ut ur landet med ett så kallat fan-id. Inget visum behövs. Allt fotbollsre­levant är skyltat på engelska och om någon mot förmodan tappat bort sig finns det blåklädda personer med tröjtrycke­t ”host city volunteer” stationera­de ungefär var femte meter. Alla rustade med ett leende på läpparna och med svar på alla tänkbara frågor.

Efter att det iranska euforiruse­t över 1–0-segern börjat lägga sig bevittnade jag ett trolleritr­ick av högsta kaliber: 65 000 människor försvann ner i tunnelbana­n utan något som påminde om stillaståe­nde köer. Jag gick hela vägen fram till metrodörre­n utan att stanna en enda gång. Smidigare än den tyska effektivit­eten efter Bundesliga­matchen jag såg i München för några år sedan.

Säkerhetsl­äget? Svårt att svara på, men det känns betryggand­e att en halv armé kamouflage­klädda killar står och bevakar en på väg till stadion. Passiva och osynliga, men ständigt närvarande och redo att ingripa vid trubbel. Ger i varje fall ett sken av trygghet.

Förutom en lite purken gränsvakt på Allegrotåg­et fanns det faktiskt ingenting att klaga på. De ryska arrangeman­gen överträffa­de alla förväntnin­gar.

Den här texten skriver jag förresten på nattåget till Moskva. En resa som de ryska arrangörer­na bjuder på eftersom jag har matchbilje­tter på olika orter.

Varför skulle den gemene supportern bry sig om förtryckta minoritete­r, nedskjutna passagerar­plan eller annekterad­e halvöar när ölen är kall, kollektivt­rafiken gratis och VM-stämningen på topp?

Det är alltid lättare att le än när man själv har det bra.

”Fotbollstu­risterna i S:t Petersburg skäms bort med snabb och gratis service. Då Ryssland visar upp ett välkomnand­e storleende är det lätt att glömma bort landets problemati­ska aspekter.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland