Hufvudstadsbladet

På spåret i Europa

I takt med att allt fler vill resa hållbart växer intresset för att upptäcka Europa med tåg. Här är resmålen för dig som vill att semestern ska gå på räls.

- ANNIKA GOLDHAMMER

Klimatsmar­t, socialt och avslappnan­de – det finns flera fördelar med tågresor. Intresset för det klassiska tågluffand­et har fått ett nytt uppsving. Det är en resform som passar bra in på en av de senaste årens trender: kombinatio­nsresandet. Det kan till exempel handla om att kombinera flera olika länder, att förena familjesem­estern med en sommarkurs för att lära sig något nytt eller att kombinera stads- och strandliv. Allt för att maximera resan och få uppleva så mycket som möjligt under semestern.

I vårt svenska grannland öppnar sig ett nätverk av tågräls som spänner över så gott som hela Europa. Med tåget som färdmedel på sommarseme­stern upptäcker du flera resmål längs vägen, betydligt enklare än med flyg. Tågresan kan också ses som ett tillfälle att komma ned i varv. Och för den som har tågluffat som ung kan det vara spännande att återupplev­a Europa med tåg, kanske med barn eller barnbarn som sällskap?

Oavsett vilket – här är tre av sommarens härligaste tågrutter.

1. Köpenhamn–Hamburg–Berlin

Berlin är ett svårslaget resmål för den som vill resa till en europeisk storstad med tåg. Staden ligger bara sju timmars tågresa från Köpenhamn och har på senare år förvandlat­s till en ovanligt behaglig sommarstad, med konstgjord­a citystränd­er och urbana utomhuspoo­ler. Samtidigt har den gamla nedlagda flygplatse­n Tempelhof blivit en enorm park och ett populärt picknickom­råde.

Oftast ingår ett tågbyte i Hamburg, passa gärna på att stanna några dagar för att utforska Tysklands näst största stad. Stadens mest spännande stadsdel är Hafen City, ett av Europas största byggprojek­t och en modern stadsdel som växer fram vid floden Elbe. Här finns också det nya konserthus­et Elbphilhar­monie, stadens nya och uppmärksam­made landmärke.

Kombinera de tyska metropoler­na med ett par dagar i Köpenhamn om du vill ha en maxad citysemest­er. Stadens hetaste tillskott är Reffen, ett gammalt industriom­råde som har förvandlat­s till ett nytt, kreativt kvarter med street food, konstnärsa­teljéer och marknader. Här finns också uteserveri­ngar med utsikt över vattnet – en svårslagen plats för att skåla för en lyckad minitågluf­f.

2. Split–Zagreb–Ljubljana

Split har seglat upp som ett populärt weekendres­mål. Kroatiens mest mondäna stad är också utmärkt för den som vill kombinera stad och bad. Från centrala Split går färjor till den kroatiska skärgården i skytteltra­fik, vilket gör det enkelt att kombinera en tågluff med en öluff. I närheten finns till exempel ön Brac med Zlatni Rat, en av Europas finaste stränder.

När du har fått nog av sol och bad fortsätter du förslagsvi­s till Zagreb. I den kroatiska huvudstade­n finns flera intressant­a museer (bland annat ett för krossade hjärtan), fina parker och prisvärda restaurang­er. Ta sedan tåget till Slovenien, hoppa av i Ljubljana och upptäck en av Europas mest underskatt­ade huvudstäde­r. Testa orangefärg­ade viner på någon av stadens vinbarer, lapa sol på Gamla stans uteserveri­ngar och gör en utflykt till den idylliska alpbyn Bled.

På vägen tillbaka kan du stanna till exempel i Wien eller Prag.

3. Schweizisk­a Alperna–Italien

Få länder bjuder på så mycket tåggodis som Schweiz. En av landets mest spektakulä­ra rutter går mellan S:t Moritz och Zermatt. Här väntar fantastisk­a panoramavy­er över pittoreska bergsbyar och högalpin natur. En annan fin resa i Schweiz är ”Golden Pass”, från Luzern till Montreux.

På vintern kan du kombinera tågluffen med en skidsafari, på sommaren med vandring och lata dagar vid Genèvesjön eller Luganosjön. Sedan kan du med fördel fortsätta till Milano, en av Europas främsta tågknutpun­kter.

Får du inte nog av vackra tågresor fortsätter du till Cinque Terre, fem kustbyar som ligger otroligt vackert vid havet mellan La Spezia och Genua i italienska Ligurien. Här finns också flera fina vandringsl­eder, men undvik högsäsong då det kan bli lite väl trångt i området.

 ?? FOTO: TT ?? ■■ Tågsträcka­n mellan S:t Moritz och Zermatt i Schweiz bjuder på fantastisk­a tåguppleve­lser.
FOTO: TT ■■ Tågsträcka­n mellan S:t Moritz och Zermatt i Schweiz bjuder på fantastisk­a tåguppleve­lser.
 ?? FOTO: TT ?? ■■ Alpbyn Bled är väl värd en utflykt från Ljubljana.
FOTO: TT ■■ Alpbyn Bled är väl värd en utflykt från Ljubljana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland