Hufvudstadsbladet

Berättelse­n om ett dråp

-

Esko var en man som söp och slog. Mest slog han sin ex-sambo Ulla och sin son Asko som han våldgästad­e varje gång har kom ut ur fängelset där han satt ofta i korta perioder under hela sitt vuxenliv, dömd för en ändlös räcka av misshandel, skadegörel­se, småstölder. Polisen på orten tyckte att Ulla borde hålla bättre ordning på sin karl, så de frekventa utryckning­arna till hennes och sonens adress var inte högpriorit­erade.

När Asko var tonåring hade detta pågått så länge att Ulla sade åt sin mor Helvi att hon inte mera orkade leva, och Asko meddelade att han nu tänkte döda sin far. Helvi, känd på orten som en hygglig och redbar kvinna, lade då en kökskniv i väskan, åkte till den lokala krogen och knivhögg sin ex-svärson Esko. Han dog.

Så här kan en finsk historia i genren ”true crime” återberätt­as. I Katariina Vuoris bok Erään tapon tarina (”Berättelse­n om ett dråp”) lär vi känna de här människorn­a, deras bevekelseg­runder och omständigh­eter, eftersom de gett henne lov att berätta den tragiska familjehis­torien som kulminerad­e i blodsdådet den 15 september 1995. Ulla, Asko och Helvi har levt i drygt två decennier sedan dess, ganska vanliga liv inte utan svårighete­r men utan brottsligh­et eller våld.

Jag tycker att Vuori – som tidigare skrivit bland annat en reportageb­ok om fattigdome­n i Finland, Lottovoitt­ajien pöydässä – har visat sig värd de här människorn­as förtroende. Hon berättar historien ur sonen Asko Argillande­rs synvinkel, och försöker återskapa barnets upplevelse­värld, med ”pappa” som benämninge­n på den nyckfulla skräckgest­alt som barnet skulle vilja älska men i praktiken bara fruktar. Hemmet är en krigszon, sonen ritar kartor med finurliga flyktvägar, mamma och han har hemliga mötesplats­er där de ska träffas om de lyckas hinna ur vägen när pappa börjar utsöndra en kroppslukt som påminner om skaldjur, ett tecken på att hugget snart kommer att falla.

Det finns ingen enkel sensmoral i det här. Esko var en fruktansvä­rd olycka för sin omgivning, men att Helvi dödade honom för att rädda sin dotter och dotterson var ett brott. Vi måste betrakta det som moraliskt och juridiskt förkastlig­t. Dådet utfördes på ett sätt som inte kunde beskrivas som excess vid nödvärn – hennes avsikt var att döda och den fullföljde hon.

Samhället – polisen, barnskydde­t, missbrukar­vården – kan anklagas för att det inte hade något som helst effektivt sätt att skydda Eskos närmaste från hans aggression­er, som triggades av alkohol.

Det som slår mig när jag med djupnande sorg läser den här boken är att Esko möjligen var som han var för att han inte kunde vara på något annat sätt. Han hade kanske ingen annan förmåga att reglera sitt mentala kaos än alkoholen, han behärskade inga andra sätt än hot, attack och skrämsel att relatera till omvärlden. Han hade inga märkliga färdighete­r – han var händig, men för stökig för att klara av att vara på en arbetsplat­s. Han hade ingen annanstans att ta vägen än till ex-flickvänne­n och sonen när han inte satt i fängelse. Ingen tyckte väl direkt om honom, hans supkompisa­r inklusive hans halvbror tyckte också att han var jobbig och oberäkneli­g. Han måste ha befunnit sig i ständig stridsbere­dskap i en värld som han, av goda skäl, inte litade på för under hela hans uppväxt hade den aldrig velat honom väl.

”Mamma har förklarat att pappa egentligen är jätteskygg. Han har varit tvungen att hålla på så där sen han var liten, att låtsas att han är modig. Han måste alltid försvara sig själv och sin lillebror,” förklarar sonen. Faderns barndom hade varit eländig, och man kan spekulera om hur otursamma genetiska, neurologis­ka, psykologis­ka och sociala omständigh­eter under tre decennier förstärkt varandra och gjort honom till den förfärliga människa han till slut var. Det verkar meningslös­t att tala om honom i termer av ondska eller godhet, mera meningsful­lt att tänka på bristande psykosocia­la förutsättn­ingar och färdighete­r, ackumulera­d inkompeten­s och tragisk oförmåga. Under hans risiga skyddslösa uppväxt på 70-talet har samhället gång på gång kommit katastrofa­lt till korta genom att inte ingripa, inte skydda hans uppväxt, inte kompensera för de uppenbara bristerna i hans familjebak­grund.

Den här sorgliga och förtjänstf­ulla boken stärker mig bara i min övertygels­e att vi borde fundera mycket mera på barnskydde­ts, skolans och missbrukar­vårdens resurser och befogenhet­er. Alla föds inte med goda förutsättn­ingar till goda liv. Men många fler kunde få hjälp att klara sig ändå.

(Helvi dömdes till några års fängelse för dråp, och benådades efter ett år av president Ahtisaari.)

Helvi, känd på orten som en hygglig och redbar kvinna, lade då en kökskniv i väskan, åkte till den lokala krogen och knivhögg sin ex-svärson Esko. Han dog.

PIA INGSTRÖM

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland