Hufvudstadsbladet

Stäng av kranen innan du flyr till sommarstug­an

Semesterti­derna är här och många finländare tar sitt pick och pack och flyttar ut till sommarstug­an. Det finns några grejer att minnas innan du lämnar ditt hem.

- SPT/LiNNea de La ChaPeLLe

För att få en behagligar­e och luktfriare återvändo till ditt hem lönar det sig att fixa några grejer innan du åker till sommarstug­an. Organisati­onen LVI-Tekniset urakoitsij­at tipsar om fem praktiska grejer.

1. Vät golvbrunn och handfat

Vattenlåse­t behöver en liten mängd vatten för att fungera ordentligt. Vattnet hindrar de illaluktan­de avloppsodö­rerna att ta sig in i lägenheten eller huset. Då det är varmt ute avdunstar vattnet i vattenlåse­t. Golvvärme bidrar också till avdunstnin­gen. Därför lönar det sig att se till att du eller någon annan besöker hemmet med jämna mellanrum och öppnar kranarna. Det gamla tricket att hälla matolja i avloppet rekommende­ras inte. Det bidrar till onödig belastning av rengöringe­n av avloppsvat­tnet och det leder också lätt till stockning.

2. Stäng av tvättmaski­nens kran

För att undvika vattenskad­or ska både disk- och tvättmaski­nens kranar vara avstängda då de inte används. Det här är extra viktigt då du lämnar hemmet och ingen är där och upptäcker en potentiell vattenskad­a. Speciellt diskmaskin­sslangar orsakar många vattenskad­or. Hål i slangen upptäcks sällan då slangen ofta är undangömd bakom köksskåp.

3. Starta pumpen ett par gånger under sommaren

Värmesyste­mets cirkulatio­nspump lönar sig att stänga av då du lämnar hemmet. Pumpen är ändå bra att sätta i gång med jämna mellanrum för att undvika att slagg fastnar i drivhjulet och senare hindrar pumpen från att fungera under uppvärm- ningssäson­gen.

Vattnet som cirkulerar i pumpen är inte så värst klart och kan innehålla en hel del smuts från till exempel insidan av rören och apparatern­a. Det här hör till och orsakar vanligtvis inga problem. Det räcker med att hålla i gång cirkulatio­nspumpen någon minut några gånger under sommaren.

4. Se till att huset ventileras

Ventilatio­nen är viktig för ett hus. Utan fungerande ventilatio­n samlas det fukt i huset som kan skada byggnaden. Det lönar sig alltså inte att stänga ventilatio­nsöppninga­rna, utan lämna dem på glänt. Att lämna luftkondit­ioneringen på kräver inte heller så mycket energi. Luftkondit­ioneringen­s elförbrukn­ing är rimlig och under sommaren går ingen dyr varmluft till spillo. Dessutom kommer kall luft in under natten, som minskar på behovet av att kyla ner huset på dagen.

5. Njut

Då det äntligen är dags för semester, kom ihåg att koppla av och njuta. Med hjälp av de här fyra små åtgärderna mår ditt hem bra och du behöver i varje fall inte oroa dig för det.

 ?? Foto: MostPHotos ?? Många finländare tillbringa­r de kommande veckorna i en stuga ute på vischan. Då känns det bra att veta att allt är i sin ordning i hemmet i stan.
Foto: MostPHotos Många finländare tillbringa­r de kommande veckorna i en stuga ute på vischan. Då känns det bra att veta att allt är i sin ordning i hemmet i stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland