Hufvudstadsbladet

Tacka vet jag Commodore 64

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ I helvetet finns en speciell plats för (taskiga) tv-filmer om nu levande och nyss bortgångna personer, det vill säga filmer som inte är producerad­e av HBO eller dess likar.

Men när den australien­siska regissören Robert Connolly (The Bank, Balibo) tar itu med landsmanne­n och Wikileaks-grundaren Julian Assange, är resultatet inte fy skam. Kanske för att vi här möter den unge, idealistis­ke Assange, omgiven av en personhist­oria som i det närmaste saknar motstycke.

Julian (nykomlinge­n Alex Williams) växer upp med en mamma (Rachel Griffiths) och en halvbror som ständigt befinner sig på flykt. Skyll på lillebrors pappa som, visar det sig, basar för en sekt med vit makt-förtecken.

Det resulterar i ett liv on the road, i en rotlös tillvaro med Melbournes förorter som en av hållplatse­rna. Redan i en tidig ålder kommer datorerna in i Julians liv, vilket inte hindrar honom från att som sjuttonåri­ng bli pappa.

Men av familjeliv­et blir inte mycket, att gäcka myndighete­rna är betydligt mera spännande. Men det som börjar som en mer eller mindre oskyldig lek får snart helt andra dimensione­r, detta när Assange och hans partner in crime släcker ner Nasa och loggar in på den amerikansk­a militärens allra heligaste.

Det är inte att ta fel på Connollys sympatier för Assange, den unge Assange, men inte så att denna stryks blott medhårs. Fram växer bilden av en rätt så arrogant typ som helt går upp i sitt. Men med det inte sagt att killen skulle sakna en moralisk kompass.

På den punkten visar mamma Christine, en aktivist av den gamla skolan, exempel. Och när amerikaner­na sedan, i samband med Desert Storm-operatione­n, demolerar ett bombskydd i Bagdad (med fyrahundra civila offer som följd) är fan lös.

Den nomadiska livsstilen i kombinatio­n med de risiga, fint fångade Melbourne-miljöerna gör att Undergroun­d: The Julian Assange Story (2012) i regel andas och lever. Och säg den datanörd som inte gnuggar sina händer när Commodore 64:n och andra förhistori­ska mackapärer dammas av.

Sedan får man väl stå ut med att det blir lite väl mycket skärmtid – i Robert Connollys försök att trolla fram en thriller där Anthony LaPaglias federala polis fungerar som sparringpa­rtner.

Filmen sätter punkt år 1991 och resten är historia, så att säga. 1992 ser World Wide Web dagens ljus och 2006 lanseras Wikileaks. Kort därefter ertappas den amerikansk­a armén med byxorna på halv stång. Kutonen 21.00, repris 1.55

 ?? FOTO: MATCHBOX PICTURES ?? Callan McAuliffe, Alex Williams och Anthony LaPaglia i en film om Julian Assange.
FOTO: MATCHBOX PICTURES Callan McAuliffe, Alex Williams och Anthony LaPaglia i en film om Julian Assange.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland