Hufvudstadsbladet

Vackert om mor och dotter

- Hbl

■ Filmaren Sara Broos bjöd sin mamma, konstnären Karin Broos, på en semesterre­sa i samband med hennes sextioårsd­ag. Detta försök i att komma henne närmare resulterad­e i dokumentär­en Speglingar (2016) om den komplexa relationen mellan mor och dotter.

”I centrum står också den eviga frågan om vem ens mamma egentligen på riktigt är. Så välbekant, den enda människa vi bokstavlig­en känt insidan av mycket väl – men samtidigt en urgåta. Lycklig den som, likt Sara Broos, förstår att ens försöka ta reda på något om det här i tid medan mamma ännu lever!”

Så skrev Pia Ingström om dokumentär­en när den sändes första gången i maj 2017.

”En glädje, bara man kommit över skönhetsch­ocken, är också den stillsamma visuella humorn i Sara Broos bilder av lugna lantliga scener, av mor och döttrar på en strand, av mamman som ligger och vilar och pratar till kameran, av syskonbarn­en som vill att moster Sara skall lägga märke till dem på riktigt i stället för genom kameran.”

Sara Broos har tidigare gjort dokumentär­en För Dig Naken, en kärlekshis­toria om konstnären Lars Lerin och hans partner Manoel Marques. Yle Fem 22.35

 ?? FOTO: BROOS FILM ?? Filmaren Sara Broos tillsamman­s med sin mamma, konstnären Karin Broos.
FOTO: BROOS FILM Filmaren Sara Broos tillsamman­s med sin mamma, konstnären Karin Broos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland