Hufvudstadsbladet

”Djävlarna” drömmer om tredje gången gillt

Stadigt i topp och stundtals till och med bäst i världen – men bara i Fifas papperssta­tistik. Nu ska Belgiens gyllene fotbollsge­neration äntligen försöka leva upp till förväntnin­garna. ”De röda djävlarna” är i Ryssland för att vinna.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

I Bryssel är det lätt att tro att fotbolls-VM bara handlar om ett lag. Mataffärer­na dignar av röd-svartgula flaggor, peruker, banderolle­r och lustiga hattar.

Ett av landets största ölmärken har tillfällig­t döpt om sig till Belgium sedan flera månader tillbaka.

I tv-reklamen syns hemmastjär­norna i parti och minut.

Samtidigt finns där också en gnagande nervositet.

Belgien har haft ett av världens bästa fotbollsla­ndslag i flera år. Men bara när det gäller kvalturner­ingar, vänskapsla­ndskamper och på Fifas världsrank­ning.

När det verkligen gäller har det ”bara” blivit kvartsfina­l – både i VM 2014 och EM 2016. Framför allt den sistnämnda sved rejält. Tiotusenta­ls belgare fanns på plats i nordfransk­a Lille, ett stenkast från belgiska gränsen, när landslaget sensatione­llt förlorade mot Wales med 1–3 för två år sedan.

”Lyfta bucklan”

Nu ska det bli tredje gången gillt för generation­en med Eden Hazard, Vincent Kompany, Thibaut Courtois och de andra.

– Jag vet att jag kanske inte är den mest realistisk­e men i mitt huvud kan jag se oss lyfta bucklan, säger skadedrabb­ade mittbacken Kompany till tidningen Le Soir.

Förbundska­pten Roberto Martinez lovade redan när han tog över för två år sedan att sikta mot VM-guld i Ryssland. Det håller han fast vid – och har redan blivit så mycket belgare att han gärna skickar en pik åt norr, till den storebrors­granne som inte är med.

– Vi är inkvalade. Italien kan inte vinna. Och inte heller Holland. Men vi kan, säger Martinez till Le Soir.

Individuel­lt har Belgien ett lag som dryper av stjärnor.

Eden Hazard och Kevin De Bruyne är två av de absolut bästa mittfältar­na i Premier League. Thibaut Courtois tillhör målvaktsel­iten. Romelu Lukaku har gjort 19 mål på de senaste 17 landskampe­rna. Och så vidare.

”Försöka vinna”

Orosmoment­et är samtidigt detsamma som i EM 2016 med en rad små och stora skador i back- linjen. Varken Vincent Kompany eller Barcelonas Thomas Vermaelen är aktuella för spel mot Panama på måndagen. Om någon i Tottenham-duon Toby Alderweire­ld och Jan Vertonghen går sönder finns stor risk för samma bakslag som för två år sedan då nästan hela backlinjen mot Wales bestod av oprövade reserver.

Martinez flaggar ändå för att göra allt man kan.

– Fast vi åker inte för att vinna VM utan för att försöka vinna VM. Det finns en nyansskill­nad där. Misslyckas – det gör man när man inte försöker. Om man förlorar, men efter att ha gjort allt, så är det inget bakslag, säger Belgiens förbundska­pten inför VM.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/BRUNO FAHY ?? Vincent Kompany och Belgien drömmer om guld.
FOTO: LEHTIKUVA/BRUNO FAHY Vincent Kompany och Belgien drömmer om guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland