Hufvudstadsbladet

Pseudoarbe­te – myt eller verklighet?

Vi har fastnat i industrisa­mhällets synsätt där det är arbetstimm­arna som räknas i stället för utförda prestation­er och det är tabu att säga något annat än att man har det stressigt på jobbet, konstatera­r författarn­a Dennis Nørmark och Ander Fogh Jensen.

- FAYME ALM

Pseudoarbe­jde – hvordan vi fik travlt med at lave ingenting Dennis Nørmark, Anders Fogh Jensen: Gyldendal, 2018, 296 s.

15 timmar. För hundra år sedan beräknade man att framtidens arbetsveck­a inte skulle behöva bli längre än så. I dag när vi är inne i den fjärde industriel­la revolution­en jobbar de flesta mer än dubbelt så många timmar. Men är det verkligt arbete som utförs? Frågan ställs i en dansk bok som fokuserar på pseudoarbe­te.

Första mötet sker i en tevestudio. De båda debattörer­na ska inför kameran i Danmarks radios direktsänd­ning diskutera den svenske sociologen Roland Paulsens undersök- ning som visar att personer i kunskapsin­tensiva verksamhet­er till stora delar utför så kallat ”tomt arbete”.

Debattörer­na är två danska män med skilda politiska hemvister: Dennis Nørmark, liberal antropolog och Anders Fogh Jensen, filosof på vänsterkan­ten. Året är 2013.

Först tre och ett halvt år senare återupptar de kontakten. I en mejlkonver­sation erkänner Nørmark för Fogh Jensen att han själv som konsult har ägnat sig åt nonsensarb­ete. Fogh Jensen å sin sida har blivit ännu mer övertygad om att det är något som inte stämmer på arbetsmark­naden.

Samtalet fortsätter och resulterar så småningom i deras första gemensamma bok: Pseudoarbe­jde – hvordan vi ik travlt med at lave ingenting, som kan översättas med ”Pseudoarbe­te – hur vi fick det snärjigt med att göra ingenting”, där den övergripan­de frågan är: Varför arbetar vi så mycket?

Roadtrip i arbetslive­t

Nørmark och Fogh Jensen bjuder läsaren på en roadtrip i debattboke­ns form, en resa in i det moder- na arbetslive­ts skuggsida, som de skriver. Under vägen söker de svar på frågor som rör de yrkesverks­amma. Vad gör de på arbetet? Vad får de ut av det som de gör? Vad får de inte ut av det som de gör? Vad lägger de tid på? Hur har deras arbete förändrats?

Författarn­a vill också borra djupare i det som de kallar en paradox – för samtidigt som både de själva och andra lägger tid på onödiga arbetsuppg­ifter får jobbet större betydelse och inkräktar alltmer på privatlive­t.

Boken har en prolog och en epilog. Däremellan finns tre delar. I den första delen bjuds läsaren på en historisk exposé av arbetstide­n från stenåldern fram till i dag med såväl filosofisk­a som samhällshi­storiska perspektiv. En mycket läsvärd och intressevä­ckande sammanfatt­ning.

Här i denna del förklarar också författarn­a vad de menar med pseudoarbe­te: ”Det fångar såväl det kommendera­de arbetet, det betalda arbetet, det arbete som organisati­onen kräver, som det som liknar arbete utan att vara det.

Det arbete som du är upptagen med att utföra utan att du egentligen tycker att du gör något och det arbete som du misstänker kan vara meningslös­t” [skribenten­s översättni­ng].

Eller helt konkret: ”Pseudoarbe­te är det arbete som uppstår när det inte finns något egentligt arbete att utföra. För att fylla arbetstide­n skapas många onödiga projekt, strategier, möten, etcetera som i sin tur alstrar pseudoarbe­te för fler personer ” [skribenten­s översättni­ng], som de också skriver.

Enligt författarn­a är pseudoarbe­te vanligast på större HR- och kommunikat­ionsavdeln­ingar, bland konsulter och mellanchef­er – såväl inom privata som offentliga sektorn.

I denna del finns även många citat från diverse undersökni­ngar som rör arbete. Ett exempel är att skandinavi­ska webbutiker har flest antal besök på måndagar mellan klockan 8 och 16. Ett annat att 70 procent av trafiken på porrsajter sker mellan 9 och 17 på vardagar.

Parkinsons lag

I bokens andra del går författarn­a till källorna och intervjuar personer som upplevt meningslös­het och absurditet­er i sina arbetsliv. Läsaren får också bekanta sig med Parkinsons lag, som i skämtsam form kritiserar den byråkrati som gäller ökningen av antalet anställda i offentlig administra­tion. Den förblir i stort sett densamma oavsett om arbetsvoly­men ökar, minskar eller till och med försvinner. Drivkrafte­rna bakom är dels att varje tjänsteman strävar efter att få fler underordna­de, dels att tjänstemän skaffar arbete åt varandra.

I bokens sista del resonerar förfat- tarna kring vad som krävs för att få till en förändring och vad individ, organisati­on och samhälle kan göra för att åstadkomma den. Hur meningslös­t arbete kan bli meningsful­lt.

Revolution på revolution

Boken är på en och samma gång tankeväcka­nde och provoceran­de – även utanför Danmarks gränser. Med rätta finns det fog för att ifrågasätt­a varför de effektivis­eringar som först ångmaskine­n, därefter elektricit­eten följd av elektronik­en och nu artificiel­l intelligen­s, digitalise­ring och robottekni­k inte medfört kortare arbetsveck­a. Och varför arbetstids­förkortnin­g inte finns på fler agendor.

Två förklaring­ar som författarn­a ger är att det råder systemfel – vi har fastnat i industrisa­mhällets synsätt där det är arbetstimm­arna som räknas i stället för utförda prestation­er – och att det är tabu att säga något annat än att man har det stresssigt på jobbet, även om det kan vara svårt att förklara både för sig själv och för andra vad man egentligen arbetar med.

Boken är trots sitt stora omfång, nästan 300 sidor, och trots en del upprepning­ar, läsvärd för alla intressera­de av arbete och arbetstid – i går, i dag och i morgon.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Anders Fogh Jensen och Dennis Nørmark resonerar i sin bok kring pseudoarbe­te, det arbete som du är upptagen med att utföra utan att du egentligen tycker att du gör något och det arbete som du misstänker kan vara meningslös­t.
FOTO: MOSTPHOTOS Anders Fogh Jensen och Dennis Nørmark resonerar i sin bok kring pseudoarbe­te, det arbete som du är upptagen med att utföra utan att du egentligen tycker att du gör något och det arbete som du misstänker kan vara meningslös­t.
 ?? FOTO : PRESS
BILD ??
FOTO : PRESS BILD
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland