Hufvudstadsbladet

Sexhjälp tabubelagt

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Ett ämne som det inte talas mycket om är funktionsn­edsättning­ar och sexualitet, i synnerhet rätten till ett sexliv för personer med sådana funktionsv­ariationer att de behöver assistans. Om detta handlar Peter Wallenius dokumentär Apua seksiin, som sänds i repris från november. Den utgår från de funktionsv­arierades perspektiv på ämnet, och medverkar gör både några funktionsn­edsatta kvinnor som utbildat sig till sexualuppl­ysare, och några funktionsn­edsatta män. Dokumentär­en är även med på möten och tillfällen då dessa frågor diskuteras – av detta kan man kanske dra slutsatsen att man ändå börjat prata om de här frågorna.

I första hand handlar det om dem med sådana funktionsn­edsättning­ar att de behöver utomståend­es hjälp i sitt sexliv. Det kan innebära att en assistent exempelvis tillhandah­åller hjälpmedel eller hjälper ett par att inta en sådan ställning att de kan genomföra en sexakt. Det handlar inte om att assistente­n själv medverkar i akten, även om det rör sig om ett synnerlige­n intimt sammanhang där det lätt uppstår gråzoner. Därför är det också viktigt att på förhand grundligt diskutera igenom spelregler­na för hur denna assistans ska gå till. Det ska dessutom vara frivilligt för den som arbetar som personlig assistent att hjälpa till på detta sätt.

Även prostituti­on är ett ämne som berörs i dokumentär­en, trots att det primärt inte handlar om att köpa sexuella tjänster. Men i Finland där sexköp inte är kriminalis­erat är detta en möjlighet, och enligt en av sexualuppl­ysarna i dokumentär­en finns det många sexarbetar­e som skulle vara beredda att ta emot fler funktionsv­arierade kunder, men på grund av för lite informatio­n om olika medicinska tillstånd är de rädda för att skada kunderna. Också i detta samman- hang kan assistente­n ha en roll, men då uppstår frågan var gränsen går för koppleri.

Dokumentär­en avdramatis­erar ett känsligt ämne genom att och sakligt diskutera det ur olika synvinklar. Det är mycket att ta i beaktande, och viktig är både klientens och assistente­ns integritet. Yle TV1 21.30

 ?? FOTO: YLE ?? Tanja Roth är expert på funktionsn­edsättning­ar och sexualitet.
FOTO: YLE Tanja Roth är expert på funktionsn­edsättning­ar och sexualitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland