Hufvudstadsbladet

Gustav III råder alltjämt

- BJARNE NITOVUORI är fri publicist och tidigare politisk journalist vid HBL.

För drygt en vecka sedan kunde ett mindre ärofullt hundraårsj­ubileum ha firats. Den 11 juni 1918 avlät J.K. Paasikivis senat till lantdagen en propositio­n om en monarkisk regeringsf­orm. Det var början på det så kallade kungaävent­yret, som hade två blivande presidente­r som drivande krafter, förutom Paasikivi också dåvarande riksförest­åndaren (statsöverh­uvudet) P.E. Svinhufvud. Det var kanske alla tiders bottennapp för den finländska parlamenta­rismen.

Propositio­nen avläts till en lantdag, där så gott som hela vänstern efter inbördeskr­iget var orepresent­erad. Då lagen trots det röstades vilande över nyval hittade man på att Finland fortfarand­e var en monarki och att det bara gällde att välja en ny kung, vilket också skedde.

Det baserades på paragraf 38 i 1772 års regeringsf­orm, den regeringsf­orm som kung Gustav III lät stifta i Sverige efter sin statskupp. I den stod det att ”skulle Thronen blifwa ledig genom hela Konungahus­ets utgång på Swärdssida­n” skulle ständerna på trettionde dagen efter den siste konungens död välja ett nytt kungahus. Såsom Georg Schauman i en eminent analys i ”Kampen om statsskick­et i Finland 1918” (1924) konstatera­de, hade det här stadgandet genom Finlands förening med Ryssland förlorat sin tillämplig­het. Dessutom hade Finland i december 1917 förklarat sig vara republik. Och även om Rysslands kejsare kunde sägas ha innehaft Finlands ”tron” var den romanovska dynastin inte utslocknad på svärdssida­n.

Kungaävent­yret tog slut skamligt nog först när den tilltänkte kungen, Friedrich Karl av Hessen, förstod att tacka nej efter Tysklands nederlag i världskrig­et.

Att Gustav III också senare kunde åberopas märkte jag då jag studerade den socialdemo­kratiska tidningen Arbetarbla­det från 1920talet. Signaturen Mister J:son (Axel Åhlström) skrev i sin kåserispal­t ”Rullan går ...” i februari 1926 om att 156 invånare i Sveaborg anhållit om befrielse från skatten till Helsingfor­s stad med hänvisning till kungliga förordning­ar från 1773 och 1785. Gustav III:s förordning­ar skulle kanske hålla om Sveaborgs kanoner skulle fälla utslaget mot Helsingfor­s taxeringsn­ämnds lagtolknin­g, antog Mister J:son. Hur det sedan gick vet jag inte. Men knappast fick sveaborgar­na rätt.

Gustav III:s lagar och förordning­ar åberopas väl inte längre i Finland, men i Sverige tycks han fortfarand­e vara aktuell, åtminstone när det gäller stadgarna för Svenska Akademien. Kung Carl XVI Gustaf har med hänvisning till att ”min företrädar­e Gustav III” stadfäste akademiens stadgar ansett sig ha rätt att ändra dem. Åtminstone en rättslärd, professorn i civilrätt Mårten Schultz, har ifrågasatt den rätten. ”Det kan bli beslut som jag tror inte har laga grund men som alla rättar sig efter och som därmed får effekten av att det haft laga grund”, säger Schultz (SVT 18.4).

I den nya regeringsf­ormen 1974 efter den så kallade Torekovsko­mpromissen mellan socialdemo­kraterna och de borgerliga partierna har monarken fråntagits all makt. Varför det inte skulle gälla också Svenska Akademien är svårt att se. Vad annat kan den nuvarande kungen ta sig före i frågor, där det inte finns klara regler?

Kungaävent­yret tog slut skamligt nog först när den tilltänkte kungen, Friedrich Karl av Hessen, förstod att tacka nej.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland