Hufvudstadsbladet

”De ropade: Ni behöver inte skynda på. Vi låter det brinna”

En ouppklarad brand skakar VM-staden Rostov-vid-Don i Ryssland. Anna-Lena Laurén och Beatrice Lundborg har träffat några av de 700 människor som förlorade sitt hem i branden.

- FOTO: BEATRICE LUNDBORG

– Vi hade ett hus, en köksbyggna­d, en berså, ett garage … en egen trädgård. Vi hade en utomhuspoo­l åt barnen. Gungor. Det gjorde så ont att se barnens svartbränd­a gungor efter branden, säger Jelena Netjaj.

Nu är de borta. Tjuvar har stulit allt som var tillverkat av metall.

Jelena Netjaj visar vägen. Krossat glas och söndersmul­ade takpaneler knastrar under fötterna när vi rör oss på den smala gången upp mot ruinerna av hennes hem. Husväggarn­a av tegelsten står kvar, allt annat är förstört. Vi kryssar mellan högar av bråte. Övervuxen av tistlar ligger något som liknar en hög av presenning­ar. Det är en gummibåt.

– Min fiskebåt. Den var splitterny. Jag hade inte hunnit ut med den på floden en enda gång, säger Jurij.

Jurij och Jelena Netjaj har tre barn. Hon jobbar inom miljövårde­n, han bygger och renoverar hus. I branden förlorade han verktyg för motsvarand­e 3 700 euro.

Parker och sandstränd­er

Ett par hundra meter nedanför slänten, bakom en mur av grönskande träd, flyter Don – floden som gav Nobelprist­agaren Michail Sjolochovs storverk ”Stilla flyter Don” sitt namn. Över den glittrande ytan glider pråmar som tysta, jättelika strykjärn.

På andra sidan floden tronar Rostov-arenan, den splitterny­a fotbollsar­enan som har byggts inför fotbolls-VM. Där spelar Uruguay och Saudiarabi­en på onsdag och Sydkorea möter Mexiko på lördag.

Kring arenan har staden byggt upp en vacker park och en lång strandprom­enad med uteserveri­ngar och sandstränd­er. Här flanerar stadsborna längs flodstrand­en och tar selfies mot flera meter höga bokstäver ”Rostov-vid-Don” som har ställts upp i parken inför VM. På restaurang­erna kan man äta färska Don-kräftor och stekt karp.

Snett mitt emot på andra sidan floden ligger de förstörda kvarteren. Hela slänten är full av brända ruiner. Nästan 700 personer blev av med sina hem när området brann den 21 augusti i fjol.

Allt tyder på att det var en mordbrand. Elden uppstod samtidigt på flera olika ställen och invånarna ha-

de dessförinn­an lyckats släcka två bränder som också misstänks vara anstiftade.

Tidigare under sommaren hade okända personer – som vägrade presentera sig – erbjudit invånarna att köpa deras bostäder till underpris. När de tackade nej hotade männen med att husen skulle brännas ner.

Att tomtmarken är värdefull beror på dess läge. Kvarteret ligger mitt i stan, med vacker utsikt över Don och på gångavstån­d från centrum. Det är redan omgivet av ett nybygge för så kallade elitbostäd­er – jättelika skyskrapor som tornar upp sig över de enkla egnahemshu­sen. I åratal har byggbolag försökt få invånarna att sälja sina tomter för att kunna riva husen och bygga lukrativa

bostäder för en köpstark överklass. Men invånarna vägrar.

Nu ligger deras hem i ruiner – trehundra meter från VM-tävlingarn­as fan zone där man för tillfället håller på och prövar högtalarna.

Många vittnen

– När elden bröt ut var polisen omedelbart på plats. De körde ut oss alla ur våra hem och släppte oss inte tillbaka för att hämta några värdesaker. Brandkåren var däremot försenad och när den äntligen kom hade de inget vatten! Förstår ni känslan av att se sitt hus brinna och samtidigt se hur myndighete­rna står och tittar på utan att göra något? säger Jelena Netjaj.

Vi besöker brandplats­en tillsamman­s

med Jelena och hennes man Jurij. Det går inte många minuter förrän vi är omgivna av ett femtontal personer som vill tala med oss. Alla har förlorat allt de ägde. Alla är förtvivlad­e, uppgivna och rasande. Vittnesmål­en från branden i augusti haglar.

– Jag hörde hur brandmänne­n talade med varandra på walkie-talkie. En ropade åt förstärkni­ngar som var på väg: ”Ni behöver inte skynda på. Vi låter det brinna”.

– Polisen körde ut oss alla och vägrade släppa in oss i vårt kvarter. Däremot släppte de in ett gäng okända män med ryggsäckar. Ingen förstod vilka de var eller vad de gjorde där.

– När branden bröt ut var vattnet avstängt! Hur är det möjligt att

 ??  ??
 ??  ?? ■ – Vi hade ett hus, en köksbyggna­d, en berså, ett garage … en egen trädgård, säger Jelena Netjaj. Men nu finns bara ruiner kvar av deras hem, trehundra meter från VM-tävlingarn­as fan zone.
■ – Vi hade ett hus, en köksbyggna­d, en berså, ett garage … en egen trädgård, säger Jelena Netjaj. Men nu finns bara ruiner kvar av deras hem, trehundra meter från VM-tävlingarn­as fan zone.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland