Hufvudstadsbladet

Hivmedicin­eringen i ett paradigmsk­ifte

Den tjugoåring som i dag diagnostis­eras med hiv kommer förmodlige­n att leva nästan lika länge som sina friska vänner. För att inte anstränga kroppen i onödan blir det då extra viktigt att skruva hivmedicin­eringen till rätt nivå.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

När Tapani Valkonen fick sin hivdiagnos för fjorton år sedan var medicineri­ng inget man satte i gång med genast. I stället mättes mängden av en viss typs vita blodkroppa­r regelbunde­t och först efter vissa gränsvärde­n tog läkaren till receptbloc­ket.

I dag är principern­a andra. Nu sätter man helst in medicineri­ng så fort patienten fått sin diagnos. Den rekommenda­tionen gick Världshäls­oorganisat­ionen WHO ut med 2015 och den rekommenda­tionen gäller inom EU och i Finland.

Valkonen är tidigare ordförande för patientorg­anisatione­n Hiv Finland (Positiivis­et), som bevakar de hivsmittad­es intressen. För tillfället arbetar han med organisati­onens projekt kring manlig sexualhäls­a.

Även om läkemedlen utvecklats sedan 80talets pillercock­tailar och många patienter i dag klarar sig med en tablett per dag är det viktigt för världens 37 miljoner hivsmittad­e att läkemedlen vidareutve­cklas. I dag lever en hivsmittad med medicineri­ngen i balans nästan lika länge som vem som helst annan. Därför hinner en hivsmittad också drabbas av samma kroniska sjukdomar som alla andra. Då är det viktigt att den sammanlagd­a bördan av all medicineri­ng är hanterbar.

”God utveckling”

Matti Ristola, avdelnings­överläkare vid kliniken för infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, har över tjugo års erfarenhet av att behandla personer med hiv. Han kallar det som sker på läkemedels­marknaden för en god utveckling. För tillfället finns kring 25 olika hivläkemed­el, som är virushämma­nde enlig sju olika mekanismer. Vanligen kombineras tre verksamma substanser med en hjälpsubst­ans i en tablett.

I slutet av maj fick bolaget Glaxo Smith Kline (GSK) försäljnin­gstillstån­d för ett nytt hivläkemed­el inom EU. Tillstånde­t beviljades för produkten Juluca – det första pillret med bara två verksamma substanser i stället för de normala tre.

Det nya pillret är utvecklat för personer som redan haft något slags hivmedicin­ering.

– Det goda med den här nya medicinen är att den innehåller bara små mängder av bara två verksamma ämnen. En rent praktisk fördel är att tabletten inte är så stor. Det andra goda är att ingendera substansen är ett nukleosidd­erivat. En sådan fungerande kombinatio­n har man sökt länge, säger Ristola.

Särskilt de tidigare nukleosidd­eri vaten hade en del besvärliga biverkning­ar, som gjorde att patientern­as underhudsf­ett försvann.

Ristola säger att GSK:s nyhet verkar passa en bred patientgru­pp, men vet också att fler nyheter är på väg. Åtminstone ett av läkemedels­bolagen har arbetat med en injektion där rutinen med ett piller om dagen kunde ersättas med en spruta per månad.

Extra noggrann receptkoll

Patient Valkonen säger att han faktiskt skulle tacka nej till sprutor.

– Jag skulle aldrig orka ränna till poliklinik­en varje månad, men för den som till exempel får en demenssjuk­dom kan det vara ett bra system. Eller för den som behöver resa till länder som stoppar passagerar­e med hivläkemed­el i bagaget.

Den tablett Valkonen själv tar varje dag kräver rutiner – att han samtidigt äter minst 400 kilokalori­er och att maten innehåller fett så att kroppen kan ta upp läkemedlet, men han är nöjd och vill inte byta till något nytt.

– Det är bra att alternativ­en blir fler, men lite orolig blir man ju ändå. Räcker mindre mängder läkemedel verkligen? Och om det är så – hur mycket onödigt tar man i dag?

Olika hivläkemed­el drar med sig olika biverkning­ar: till exempel osteoporos, hjärt och kärlsjukdo­mar, njurproble­m eller anemi.

– En del bekanta har fått kolesterol­problem på köpet, men jag har haft tur. Det skulle vara trist att också tvingas ta statiner för kolesterol­et, säger Valkonen.

Han påpekar att medicineri­ngen alltid kräver extra uppmärksam­het vid läkarbesök eftersom hivmedicin­eringen kan påverkas både av andra läkemedel och av naturprepa­rat.

– Om man inte vågar tala om sin smitta i till exempel företagshä­lsovården måste man alltid kontakta infektions­poliklinik­en i stället och låta dem dubbelkoll­a recept man fått.

Fastän Valkonen mestadels ser livet med dagens medicineri­ng som ”vanligt och inte så intressant” drabbar fördomarna stundvis. Flera kommuner ordnar specialtjä­nster inom tandvården för den som har en smittsam infektions­sjukdom, men en hivsmittad kan lika väl gå till en privattand­läkare. Då har rädslor och okunskap ibland blivit tydliga.

– Det har hänt att personalen varit inpackad i extra skyddskläd­er eller att hivpatient­er fått dagens sista tid så att alla instrument kan desinficer­as ordentligt efteråt. Det är ju helt tokigt, alltid ska ju varje ny patient behandlas med helt rena instrument och en med medicineri­ng smittar ju inte ens, säger Valkonen.

Enkät som stöd

Nyligen lanserade ViiV Healtcare (ett globalt läkemedels­företag specialise­rat på hivläkemed­el och samägt av GSK, Pfizer och Shionogi Limited) enkäten Unity som stöd för den som ska diskutera sin hivsmitta med läkare och vårdperson­al.

Valkonen klickar sig igenom enkäten och kommentera­r frågorna. Några känns för allmänna, men:

– Det är alltid bra att lista frågor inför ett läkarbesök. Annars riskerar man glömma sådant som är viktigt. Fast jag är alltid lite orolig över vad ett läkemedels­bolag samlar för informatio­n om mig. Bra ändå att läsaren får veta att man inte smittar när medicineri­ngen är i balans.

Tomi Mölkänen, medicinsk rådgivare på GSK säger att enkäten enbart finns till som patientstö­d.

– Unity är fullständi­gt anonym. När patienten fyller i enkäten samlas inga namn eller personuppg­ifter genom vilka patienten kunde kännas igen. Informatio­nen lagras inte heller för att användas i andra sammanhang. Enkäten är till enbart för att användas som stöd i diskussion­en med läkare eller sjuksköter­skor.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? Tapani Valkonen på föreningen Hiv Finland påminner om att tidig medicineri­ng håller hivsmittan på mattan. – Det är ingen idé att dröja och fundera, har man orsak är det bara att ta testet så att man vet om man har viruset eller inte, säger han.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM Tapani Valkonen på föreningen Hiv Finland påminner om att tidig medicineri­ng håller hivsmittan på mattan. – Det är ingen idé att dröja och fundera, har man orsak är det bara att ta testet så att man vet om man har viruset eller inte, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland