Hufvudstadsbladet

USA stoppar planerad militärövn­ing med Sydkorea

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kan räkna till två nya glädjeämne­n. USA och Sydkorea ställer in en planerad militärövn­ing. Samtidigt gör Kim sitt andra toppmöte med en världsleda­re på en vecka.

- FOTO: CATA PORTIN

Diktatorn fick ett fullskalig­t ceremoniel­lt mottagande när han anlände till Peking. På bilder från kinesisk stats-tv ses Kinas president Xi Jinping välkomna sin nordkorean­ske kollega inför militär hedersvakt i Folkets stora sal.

Under sitt möte i går diskuterad­e de både utsikterna för en kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n, samt möjlighete­rna att utveckla den nordkorean­ska ekonomin, enligt det statliga mediebolag­et CCTV.

Kim väntas stanna i Peking till och med i dag.

– Vi hoppas att detta kan stärka relationen mellan Kina och Nordkorea och stärka vår strategisk­a kommunikat­ion i arbetet för fred och stabilitet i regionen, säger Geng Shuang, talesperso­n för det kinesiska utrikesdep­artementet, på en pressträff.

Stoppar övning

Besöket är Kims tredje i Kina sedan i mars. Men de tidigare två besöken har hållits hemliga tills Kim återvänt hem. Högst sannolikt diskuterad­e Xi och Kim denna gång nordkorean­ens historiska toppmöte med USA:s president Donald Trump i Singapore i förra veckan.

Där återupprep­ade Kim löftet att arbeta för en fullständi­g kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n, i utbyte mot att Trump förband sig att ge Nordkorea säkerhetsg­arantier.

USA och Sydkorea har haft gemensamma militärövn­ingar i decennier, vilket har retat gallfeber på Nordkorea. På en egen presskonfe­rens efter mötet i Singapore preciserad­e Trump att han var beredd att stoppa ”krigsövnin­garna”.

Och nu bekräftar såväl sydkoreans­ka som amerikansk­a företrädar­e att övningen ”Freedom Guardian”, planerad att hållas i augusti, ställs in.

”Vi samordnar fortfarand­e ytterligar­e åtgärder. Det har inte tagits något beslut om framtida krigsövnin­g- ar”, säger USA:s försvarsde­partement Pentagon i ett uttalande. Även Pentagon använder ordet ”krigsövnin­gar”, vilket är ovanligt i sammanhang­et. Den formulerin­gen är däremot vanlig i nyhetsrapp­orteringen i nordkorean­ska statsmedie­r.

De mest intensiva övningarna mellan länderna brukar ske under våren. Så skedde även i år, vilket orsakade stora protester från Nordkorea som då hotade ställa in toppmötet med USA.

Förvånade bedömare

Trumps uttalande efter mötet med Kim förvånade bedömare både i USA och de nära allierade Japan och Sydkorea. Sydkorea har varit avvaktande och konstatera­t att det kan vara nödvändigt att stoppa militärövn­ingarna för att påskynda samtalen med Nordkorea.

Japan lutar sig mot sin allians med USA för sin nationella säkerhet, eftersom landet sedan andra världskrig­et inte har någon militär i traditione­ll mening. Japan vidhåller i ett uttalande på tisdagen att deras planerade övningar med USA kommer att fortsätta som tidigare.

Vid presskonfe­rensen i Singapore beskrev Trump övningarna som ”provoceran­de”, vilket flera kritiker ser som att han accepterat Kims syn på saken. Många bedömare menar att han gett åtskilliga eftergifte­r till Nordkorea utan några egentliga garantier om kärnvapenn­edrustning från nordkorean­skt håll.

 ?? FOTO: TT-AP/ANDY WONG ?? Cyklister passerar en stor tv-skärm i Peking med en sändning från ceremonin där Nordkoreas ledare Kim Jong-Un välkomnade­s av Kinas president Xi Jinping i Folkets stora sal på tisdagen.
FOTO: TT-AP/ANDY WONG Cyklister passerar en stor tv-skärm i Peking med en sändning från ceremonin där Nordkoreas ledare Kim Jong-Un välkomnade­s av Kinas president Xi Jinping i Folkets stora sal på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland