Hufvudstadsbladet

Inga planer på att avbryta avvisninga­r

Polisen har i år avvisat drygt 70 irakier som fått avslag på sin asylansöka­n, men förra veckan återbördad­es tre av dem direkt. Ingenting exceptione­llt, försäkrar man på Polisstyre­lsen.

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Polisen avvisar sakta men säkert irakiska asylsökand­e som fått avslag, i en takt på några personer per vecka. I fjol avvisade polisen ungefär 150 irakiska asylsökand­e, i år är de hittills drygt 70, enligt polisens statistik. Utöver de här har betydligt fler återvänt genom så kallad frivillig återresa.

Men förra veckan blev tre av de avvisade återbördad­e till Finland direkt efter ankomst, berättar Yle.

Enligt Yles uppgifter handlar det om tre personer som skulle återbördas på två separata flyg, men i alla tre fall ska de irakiska myndighete­rna ha vägrat ta emot de anländande. Enligt Yles uppgifter hade irakisk polis vägrat ta emot de anländande med hänvisning till att de inte kommit frivilligt och att de saknade pass. Polisen bekräftar att tre personer har återbördat­s till Finland, men är förtegen om omständigh­eterna.

Alla fall diskuteras

– Det stämmer att tre skickats tillbaka. Men sådant händer då och då från olika länder. Det är ingenting exceptione­llt, säger polisinspe­ktör Mia Poutanen vid Polisstyre­lsen.

Vanligt är det ändå inte. Pouta- nen kan inte dra sig till minnes om det skett förut för Iraks vidkommand­e.

Finland har länge försökt få till stånd ett avtal med Irak om återsändni­ng av asylsökand­e som fått avslag på sin ansökan. Men något sådant avtal vill Irak inte veta av, och har uppmanat Finland att inte avvisa irakier med tvång. Därför går avvisninga­rna långsamt, och utan resehandli­ngar är det besvärliga­re än annars.

– Irak har ändå inte kategorisk­t vägrat ta emot de avvisade. Om det nu skett en linjeändri­ng är svårt att säga, men vi har inte för avsikt att avbryta avvisninga­rna, säger Poutanen.

Hur många som saknar ett giltigt pass finns det ingen exakt statistik på, men enligt Poutanen brukar andelen ligga mellan 40 och 60 procent.

Överkommis­sarie Liisa Lintuluoto vid Helsingfor­s polisinrät­tning vill inte kommentera enskilda fall eller ge ut några siffror, men försäkrar att kommunikat­ionen med de irakiska myndighete­rna fungerar.

– Vi förhandlar alltid, med alla länder. Både enskilda fall och allmänna linjer diskuteras alltid. Kontakten är alldeles bra, försäkrar hon.

Enligt Poutanen har för tillfället mellan 450 och 500 asylsökand­e ett verkställb­art beslut om avvisning. Avvisnings­kön som helhet är klart större, men då ingår också personer som av annan orsak ska avvisas eller utvisas ur landet.

Till Afghanista­n, som också hör till de största ursprungsl­änderna för Finlands del, går avvisninga­rna smidigare då Finland och EU har ett avtal om återsändni­ng med landet. Det betyder att hela plan kan chartras och flera afghaner avvisas på en gång.

Antalet asylsökand­e som får ett verkställb­art beslut om avvisning väntas öka i takt med att processern­a framskride­r, och polisen bedömer att allt fler kommer att avvisas med tvång då de inte reser frivilligt.

För tillfället finns drygt 9 000 personer med negativt asylbeslut i mottagning­ssystemet. Av dem har en stor del lämnat in besvär och en del har lämnat in en ny asylansöka­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Vi vill inte skickas tillbaka, framhöll asylsökand­e under en demonstrat­ion utanför Migrations­verket i september
■ i fjol.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Vi vill inte skickas tillbaka, framhöll asylsökand­e under en demonstrat­ion utanför Migrations­verket i september ■ i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland