Hufvudstadsbladet

Rekordanta­l flyktingar i världen: ”Viljan att hjälpa minskar på många håll”

Antalet flyktingar i världen ökar i rask takt, och i fjol slogs ett nytt dystert rekord då siffran närmade sig 70 miljoner. Men i Europa minskade antalet asylansökn­ingar i fjol med nästan hälften, visar europeiska asylbyrån EASO:s färska rapport.

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

I fjol ökade antalet flyktingar i världen rekordsnab­bt och är nu uppe i 68,5 miljoner människor, framgår av UNHCR:s rapport som publicerad­es i går. För ökningen står särskilt de som flytt Sydsudan, Demokratis­ka republiken Kongo och Myanmar (Burma). Över hälften är barn och 85 procent finns i utveckling­sländerna.

– En stor oro är att vi ser en rekordmäng­d flyktingar i världen, samtidigt som viljan att hjälpa har minskat på många håll. Det här är en av vår tids största humanitära utmaningar. Mängden flyktingar kommer knappast att minska, tvärt om, säger Ida Schauman, sakkunnig på Finlands Flyktinghj­älp.

Enligt UNHCR fanns i fjol 1,2 miljoner särskilt sårbara flyktingar i behov av omplacerin­g. Men bara 75 000 av dem rymdes inom den globala flyktingkv­oten och fick därmed ett nytt hem i ett annat land. Av dem kom 750 till Finland.

– På den här punkten har Finland möjlighet att hjälpa konkret. Vår nuvarande flyktingkv­ot på 750 personer är orimligt liten och kunde höjas redan nästa år, säger Schauman.

Samtidigt är man ute på djupt vatten då allt fler europeiska röster nu höjs för möjlighete­n att slopa rätten att söka asyl vid gränsen.

– Asylrätten är en av de grundlägga­nde mänskliga rättighete­rna. Det är bra att komma ihåg att asylrätten kom till efter andra världskrig­et då många judar flydde över gränserna. Frångår vi den här möjlighete­n så frångår vi en av de mest grundlägga­nde rättighete­rna vi har, säger Schauman.

Antalet asylsökand­e minskar

Den här veckan publicerad­es också den europeiska asylbyrån EASO:s årsrapport om asylsituat­ionen i EU 2017, som visar att antalet asylansökn­ingar i EU minskade med nästan hälften jämfört med året innan.

– Det beror inte på att den globala flyktingkr­isen på något sätt skulle ha minskat. Snarare beror det på gränsbevak­ning och avtal med till exempel Turkiet, och på förändring­ar i flyktingpo­litiken som följde på situatione­n 2015, säger Schauman.

Av rapporten framgår också att en större del av besluten 2017 är negativa än året innan, och att en växande del av de positiva besluten tas först i högre instanser – alltså efter att den sökande besvärat sig och får beslut i domstol.

– I Europa överlag har många länder precis som Finland haft som mål att begränsa antalet asylsökand­e. Fokuset för europeisk flyktingpo­litik har blivit ett annat, och det har också påverkat andelen positiva beslut. Det finns också brister i kvaliteten på asylproces­sen på många håll, säger Schauman.

När det gäller positiva asylbeslut ligger Finland nära EU-snittet för alla nationalit­eter, men ser man specifikt på den största gruppen asylsökand­e i Finland – irakierna – ligger vi klart under snittet. Även om andelen positiva beslut för irakier i Finland i fjol var klart högre än efter raset 2016, ligger Finland med 38 procent positiva beslut klart under EUsnittet på 57 procent.

Att antalet positiva beslut i andra och tredje instans ökar i Europa berättar något om kvaliteten på asylbeslut­en, anser Schauman.

– Det är viktigt att man inte tänker sig att det är domstolarn­as uppgift att rätta till beslut av dålig kvalitet, det är inte heller kostnadsef­fektivt.

Nästa vecka samlas EU-ledarna till toppmöte där också migrations­frågorna finns på agendan. Hur ansvarsför­delningen ska se ut i den gemensamma asylpoliti­ken har länge varit en sten i skon på EU.

– Utmaningen är att man inom rådet velat hitta enhällighe­t kring asylfrågor­na, då vissa länder är mycket negativa till delat ansvar. Förmodlige­n får vi se någon form av uttalande nästa vecka, men viljan att samla alla EU-länder bakom en linje kommer att ge ett urvattnat resultat, befarar Schauman.

 ?? FOTO: TT-AP/A.M. AHAD ?? Myanmar står för en stor del av ökningen av flyktingar i världen. Många av flyktingar­na från Myanmar kommer till lägren på andra sidan gränsen med Bangladesh, som detta i Kutupalong i Cox’s Bazar.
FOTO: TT-AP/A.M. AHAD Myanmar står för en stor del av ökningen av flyktingar i världen. Många av flyktingar­na från Myanmar kommer till lägren på andra sidan gränsen med Bangladesh, som detta i Kutupalong i Cox’s Bazar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland