Hufvudstadsbladet

Därför kan det bli Theresa Mays sista sommar

-

theresa May förvandlad­es från en järnkvinna till en marionett över en natt. När de konservati­va förlorade sin majoritet i parlaments­valet förra sommaren försvann förtroende­t för premiärmin­istern. Nu anses hon styras av andras intressen. Problemet är att de som sägs hålla i trådarna vill olika saker.

Utmaningar­na för premiärmin­istern på hemmaplan är många. May slits mellan två falanger inom sitt eget parti: brexitanhä­ngarna och -motståndar­na. Krisen blev värre efter förra veckans omröstning i parlamente­t. Då röstade underhuset om förändring­ar i de lagförslag som ska ta Storbritan­nien ur EU. Störst uppmärksam­het fick förslaget om att parlamente­t ska få rösta om utträdesav­talet med Bryssel nästa år. Det skulle ge parlamente­t möjlighete­n att skicka premiärmin­istern tillbaka till förhandlin­gsbordet om Storbritan­nien inte nått en överenskom­melse med EU.

Det verkade länge som om brexitmots­tåndarna inom det konservati­va partiet tänkte rösta för förslaget och mot regeringen. May hade i så fall suttit mycket osäkert redan på onsdagen. Premiärmin­istern lovade därför brexitrebe­llerna att regeringen skulle föreslå ett eget tillägg som gav parlamente­t rätt att hålla en så kallad meningsful­l omröstning om utträdesav­talet.

Problemet är att hon lovat brexitanhä­ngarna något helt annat. Oklarheten har retat gallfeber på både brexitanhä­ngare och -motståndar­e.

Det är inte första gången May anklagats för att vara vag. Hennes taktik har hittills varit att hålla tyst om sina planer. På så sätt har varken brexitmots­tåndarna eller -anhängarna kunnat anklaga henne för att ställa sig på motståndar­ens sida.

Hon har lyckats överleva genom att kompromiss­a. Men taktiken fungerar mindre bra då stora beslut måste fattas. Det är drygt nio månader kvar till brexit. Frågor som om Storbritan­nien ska stanna kvar inom tullunione­n måste få en lösning, inte bara behandlas med tom retorik.

Samma gäller frågan om parlamente­t ska få rösta om utträdesav­talet. Brexitmots­tåndarna är inte nöjda med Mays förslag. De hotar nu att rösta mot regeringen då lagförslag­et tas upp i parlamente­t igen på onsdag. Överlever May då väntar en annan prövning nästa månad. Enligt The Sunday Times är 42 konservati­va brexitanhä­ngare redo att avsätta May så fort lagarna som ska ta Storbritan­nien ur EU, trätt i kraft i mitten av juli. Bara sex konservati­va parlamenta­riker måste sluta sig till deras skara för att framtvinga en förtroende­omröstning.

Brexitanhä­ngarna har blivit allt mer otåliga under sommaren eftersom brexit börjar se allt mjukare ut. ”Hon är toast”, säger en parlamenta­riker till The Sunday Times.

Men Theresa May har överlevt kriser förut. Hon avsattes inte efter det katastrofa­la parlaments­valet förra sommaren, i stället fick hennes två närmaste rådgivare sparken. Hon skakade av sig både branden i Grenfell och Windrushsk­andalen där det visade sig att brittiska medborgare blivit felaktigt deporterad­e.

Fyra av hennes ministrar har avgått. Ännu fler har hotat att avgå. Men May sitter kvar. Frågan är hur länge hon lyckas blidka de två brexitfala­ngerna inom sitt eget parti. Ju tydligare utträdet blir desto argare blir många av hennes partikolle­gor.

I år kan hon dessutom förlora en av sina viktigaste anhängare – tabloiden Daily Mail. Den förra chefredakt­ören Paul Dacre har lagt hela tidningens tyngd bakom Theresa May och ett hårt brexit. Hans efterträda­re Geordie Greig börjar officiellt i november men väntas ta över tidigare. Greig är brexitmots­tåndare.

Två tredjedela­r av britterna är missnöjda med Theresa Mays brexitstra­tegi. Hennes eget parti hotar att avsätta henne. Storbritan­niens premiärmin­ister sitter osäkert på 10 Downing Street.

CHARLOTTA BUXTON

HBL:s medarbetar­e i London

 ?? Foto: LEHtIKUVA/DANIEL LEAL-oLIVAS ?? ■
Fyra av hennes ministrar har avgått, men själv sitter Theresa May ännu kvar som premiärmin­ister.
Foto: LEHtIKUVA/DANIEL LEAL-oLIVAS ■ Fyra av hennes ministrar har avgått, men själv sitter Theresa May ännu kvar som premiärmin­ister.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland