Hufvudstadsbladet

Äldre personer är olika värda

- MARINA RAUTAKOSKI Borgå

ÄLDREOMSOR­G Min far är 90 år gammal och lider av alzheimer. Hans sista önskan är att komma till himlen till sina vänner eller till ett servicehem.

Min far, som har varit med att bygga Finland och betalat skatt som arbetare, är nu helt obehövlig. Destruktiv, ensam hemma dygnet runt, utan möjlighet att komma ut och utan socialt umgänge och en känsla av otrygghet drev honom för andra gången till att ta kniven och hota med att skära sin åder.

Hemvården fick övertyga ambulanspe­rsonalen att ta

pappa till sjukhuset där det även konstatera­des allvarlig urinvägsin­flammation som även sedermera undersökte­s på ett annat sjukhus. Förargligt nog föll han inom några dagar och lårbenet gick ur led. Under två veckors tid har han skjutsats åtta gånger mellan olika sjukhus i Helsingfor­s och för tillfället finns det ingen vetskap var de skall placera honom.

Skötarna gör sitt bästa, men även de undrar över hur äldre människor behandlas i dagens läge. Ingen lyssnar på vad skötarna säger om patienten, för det lär inte ha någon betydelse.

För en demenssjuk, svag gammal person leder allt det

ta till ångest och tungsinthe­t när man inte vet vad som har hänt, var man har varit eller var man är och vad som skall hända till näst.

Som anhörig bör jag vara alert 24 timmar i dygnet och även vara aktiv och själv ta reda på var pappa är. Jag måste även berätta om situatione­n för uppgiftern­a följer inte alltid med. För de anhöriga och närstående är detta mycket tungt och inverkar även på parförhåll­andet och livet.

Chockerand­e nekande svar till boende på servicehem av personer som har fattat beslutet enbart utifrån de pappershan­dlingar de har fått, utan att känna och se den äldre personen.

Gamla är olika värda, har man pengar så kan man köpa sig ett serviceboe­nde med olika tjänster och därmed få angenäma levnadsår.

Vill man leva med informatio­nen att den gamla avslutade sitt liv för egen hand?

Har inte gamla rätt att få omvårdnad och känna trygghet? Är inte den äldre människan längre värd något? Har hen inte rätt att få njuta av de sista levnadsåre­n och känna glädje och ha socialt umgänge med andra samt känna en människas beröring?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland