Hufvudstadsbladet

Lepistö börjar finna formen – skön seger i Storbritan­nien

Lotta Lepistö ser fram emot att fira midsommare­n – och FM-guld – i Finland.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

– Äntligen!

Lotta Lepistös tweet var beskrivand­e. Årets första seger var mer värd än bara dryga 3 000 euro i prispengar.

– Det var en lättnad, så länge som det tog, säger hon.

Omgivninge­n: som taget ur en självbiogr­afi av Johan Museeuw. Sommarens kanske första ösregn piskar över den nyinvigda BMX-banan i Mattby, där ett dussintal barn snurrar runt i regnjackor och skydd som får dem att se dubbelt tjockare ut. En grävmaskin bullrar i bakgrunden. Men Lepistös uppsyn skvallrar om att söndagens etappseger i Colwyn Bay fortfarand­e värmer inuti.

– Jag är en positivare, gladare och mer avslappnad kvinna, säger hon.

– Tyvärr ser det ut som att det här busvädret följer mig överallt.

Kraschade hårt

Lepistö avslutade fem dagar långa Women’s Tour i Storbritan­nien med en andra plats och en första plats – nästan som för två år sedan, då hon också vann den sista etappen. Då var det hennes första seger på den högsta proffsnivå­n, Women’s World Tour. Efter en svår vårsäsong smakade den här segern helt annorlunda.

– Skönt att se att kapacitete­n inte försvunnit någonstans. Jag kan fortfarand­e vinna. Det gäller bara att tro på sig själv. Vårt lag körde också svinaktigt bra i Storbritan­nien, sån laganda har vi inte haft förut i år, säger Lepistö som gör sin femte säsong i schweizisk­a Cervelo-BIgla Pro Cycling Team.

– De första etapperna var hemska, men min kropp är sådan att det börjar rulla på då jag tävlar.

Bakgrunden: en väldigt svår vår för den trefaldiga VM-bronsmedal­jören. Hon vurpade ordentligt i endagslopp­et Ronde van Drenthe i Nederlände­rna i mars och slog både käken och höften då hon rände rakt in i en trafikdela­re i hög fart.

– Det tar en stund för kroppen att återhämta sig efter en sån smäll. Efter det var jag sjuk till och från egentligen ända till maj, säger Lepistö.

Italien runt

I det här skedet av förra året var Lepistös säsong redan en stor succé då hon vunnit vårklassik­erna Dwars Door Vlaanderen och Gent-Wevelgem i Belgien. Men det dröjde ända till mitten av juni innan hon kunde ställa sig högst på prispallen i år.

– Förra säsongen gjorde jag mina bästa resultat i början av året. Förhoppnin­gsvis får jag till mina bästa resultat i slutet av året den här säsongen, säger hon.

Det finns en hel del höjdpunkte­r kvar på programmet för Lepistö – kanske världens snabbaste kvinna på upploppet. I början av juli startar Giro Rosa, damernas Italien runt med tio etapper.

Lepistö vann den sjätte etappen i Giro Rosa förra året. Lepistös viktigaste uppgift blir igen att hjälpa stallkamra­ten Ashleigh Moolman Pasio i kampen om den totala segern, men hon får fria händer att spurta om etappseger­n i de tre flacka etapperna som står på schemat. Annars är rutten ingenting för Lepistö – den näst sista, 104,7 km långa etappen slutar med en 10 km lång stigning uppför brutala Monte Zoncolan.

Tung VM-bana

I början av augusti är det EM på en hyfsat utslagsgiv­ande bana i Glasgow. Lepistö hör till medaljkand­idaterna – hennes segrar förra året visar att hon kan vara med och slåss om tätplaceri­ngarna på en kuperad bana av klassikert­yp.

– Men förra veckan i Storbritan­nien visade att man inte får nånting gratis, säger hon.

Efter EM fortsätter damernas World Tour i svenska Vårgårda, där Lepistö också tog en seger förra året. I september är det sedan dags för VM i Innsbruck. Lepistö spurtade till VM-brons i linjeloppe­t på en flack bana i Qatar för två år sedan, men i Innsbruck är målet i första hand att försvara Cervelo-Biglas VM-brons i lagtempo. Linjeloppe­t i Innsbruck har nämligen en ytterst krävande banprofil – fast kvinnorna inte har samma mördande slutbacke som herrarna. På förhand sett inte i Lepistös smak.

– Jag siktar främst på tempo, men om det lyckas går säkert uppförsbac­karna också bra. Det beror förstås

❞ Förra säsongen gjorde jag mina bästa resultat i början av året. Förhoppnin­gsvis får jag till mina bästa resultat i slutet av året den här säsongen, säger hon.

på hurdan taktik de andra lagen har, men varför inte? Jag hänger med så länge det går.

Hemma-FM

Lepistö – hemma från Noormarkku, men bosatt i Girona tillsamman­s med fästmannen Joonas Henttala – tillbringa­r dock midsommare­n i Finland. Höjdpunkte­n: FM i hemorten Noormarkku, nära Björneborg.

Hon har vunnit FM-linjeloppe­t sex år i följd och tempoloppe­t fyra gånger i rad – och tvekade inte en sekund att ställa upp igen. Dessutom ger en seger UCI-poäng, då FM numera ordnas en vecka efter midsommar samtidigt som andra länder har nationella mästerskap.

– Det blir kul. Mållinjen ligger en kilometer från mitt barndomshe­m. Jag känner säkert varje kurva, sten och grop längs med rutten.

Cykelunion­en har satt som mål att ha tre damcyklist­er i OS i Tokyo och det finns flera lovande namn som Laura Vainionpää, Antonia Gröndahl och Rosa Törmänen. Stalltipse­t är dock att ingen hotar Lepistös segersvit i FM.

FM i landsvägsc­ykling, tempo och linjelopp, Noormarkku, 29.6-1.7.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Lotta Lepistö har blivit en frontfigur för cykelsport­en i Finland.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Lotta Lepistö har blivit en frontfigur för cykelsport­en i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland