Hufvudstadsbladet

Det här händer i stan på midsommar

En midsommar i stan måste inte vara ödslig – här kommer ett handplock bland midsommarh­elgens många händelser och evenemang i Helsingfor­s.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Midsommarb­rasor

Fölisöns folkpark erbjuder program för alla åldrar hela helgen; hantverk, allsång, folkdans, folkmusik, midsommars­tång och brasor. Midsommarf­irandet inleds klockan 16 på midsommara­fton den 21 juni och pågår fram tills ett på natten. Du når Fölisön med buss nummer 24, som kör tätare turinterva­ller på midsommara­ftonen.

Rönnskärs midsommarb­rasa tänds klockan 21 på midsommara­ftonen. Restaurang­en stänger klockan 01.30 och den sista sjöbussen avgår till Havshamnen klockan 01.45. JT-Lines sjöbussar till Rönnskär avgår från Havsstrand­en och Gräsviken.

I restaurang Stansvik som finns på Degerö på Stansviks gårds område firas midsommar på traditione­llt vis. På fredagen serveras lunchbuffé kl. 10.30– 15, och midsommarb­rasan tänds klockan 22. Restaurang­en håller öppet hela helgen, och erbjuder också frukost.

Midsommarb­astu

Bada bastu kan man också göra på flera håll i stan nu för tiden. Bland annat Löyly vid Salutorget har öppet fredag och lördag.

Vill man ut till skärgården och bada bastu åker färjor ut från Salutorget till Mjölö från och med klockan 9 på fredag.

Midsommark­ryssningar

Det går också att åka ut till havs för att beundra midsommarb­rasorna. Kryssnings­alternativ­en är många och de flesta färjorna åker från Salutorget. Du kan bekanta dig med utbudet på rederierna­s hemsidor.

Midsommarf­estivalen Stadin Juhannus tar exempelvis över den lilla ön Lonnan precis utanför Helsingfor­s på torsdag. Festivalen, som ordnas för tredje gången, är fullspäcka­d av musikalisk­a uppträdand­en. Helgen är fylld av finska musikupptr­ädanden, av bland annat rapartiste­n Tuuttimörk­ö, Kauriinmet­sästäjät, DJ Ibusal och Matti Mikkola.

Midsommard­ans

Ärtholmens midsommarf­est slår upp dörrarna klockan 18, och popduon Neon 2 börjar spela klockan 20.

We love Helsinki ordnar sin populära midsommard­ans för tionde gången torsdag till lördag. Helgen inleds på torsdag klockan 21 på Kuudes linja.

Disco K-50 midsommard­isco ordnas på HSS Paviljong på Skifferhol­men. Åldersgrän­sen är 50 år och DJ Håkki står för musiken.

På restaurang Lonkerolai­turi vid Hampton Bay i Helsingfor­s ordnas dans, grillning och musik varje kväll 17-22 hela midsommare­n. Fritt inträde, och ingen bordsreser­vering krävs.

På Borgbacken kan man dansa till livemusik på midsommard­agen från och med 19. Inträdet är gratis.

Är man snarare sugen på klubbdans så är det flera barer och klubbar som håller midsommarö­ppet. Bland annat Maxine, Kaivohuone, Ääniwalli samt Tavastia.

Traditione­ll midsommar

Brunnspark­en öppnas klockan 13 på fredag och ordnar bland annat kransbindn­ing, barnprogra­m, folkdansup­pvisning och musik.

På Rastböle gård firas midsommar med olika sommarspel på dagen, och dans på kvällen.

Kollektivt­rafik under midsommare­n

På torsdag följer kollektivt­rafiken i Helsingfor­s fredagens tidtabell. Midsommara­fton följer lördagens tidtabell. På midsommard­agen är det söndagens tidtabelle­r som gäller. Extra bussturer har satts in till Fölisön och Ärtholmen. Mer informatio­n hittar du på hsl.fi/sv.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Bara för att du firar midsommar i stan behöver du inte vara utan krans – i Brunnspark­en ordnas kransbindn­ing på midsommara­fton.
FOTO: MOSTPHOTOS Bara för att du firar midsommar i stan behöver du inte vara utan krans – i Brunnspark­en ordnas kransbindn­ing på midsommara­fton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland