Hufvudstadsbladet

Messi och Nordea i ny Panamaläck­a

Förra gången fick Islands statsminis­ter gå. Nu har det läckt igen från den ökända skattepara­disbyrån Mossack Fonseca med säte i Panama. I läckan finns fotbollsst­järnan Lionel Messi och flera presidentf­amiljer.

- TT/OLA WESTERBERG

Det är drygt två år sedan avslöjande­t med Panamadoku­menten skakade om skattepara­disens finansvärl­d och bland annat fällde Islands statsminis­ter Sigmundur David Gunnlaugss­on. Nu har det läckt igen från samma juristbyrå.

Den här gången rör det sig om 1,2 miljoner interna dokument från framför allt 2016–2017. Där finns nya avslöjande­n om hur byrån hjälpt till att dölja sina kunders tillgångar och slippa skatt. Dokumenten – e-post och mycket annat – visar också hur Mossack Fonseca och dess kunder försökte krishanter­a den första publicerin­gen i april 2016.

Liksom då är det den tyska tidningen Süddeutsch­e Zeitung som har kommit över handlingar­na och delat med sig dem till medier i tiotals länder, samordnade av journalist­nätverket ICIJ. I Finland har Yle deltagit. Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter varit med om arbetet.

Den första granskning­en av Panamadoku­menten avslöjade 2016 att Lionel Messi och hans far, via bolag i Uruguay och Belize, undvek skatt på rättighete­rna till bilder på den argentinsk­a superstjär­nan. Den visade också att far och son Messi hade ett tidigare okänt företag i Panama. Messi sade då att Panamabola­get var ”fullständi­gt inaktivt”.

Interna mejl från den nya läckan väcker tvivel om det:

”Kontoret i Uruguay säger att klienten fortfarand­e använder bolaget”, skrev en anställd på Mossack Fonseca en månad senare. Byrån an- mälde också Messis bolag till myndighete­rna i Panama i februari 2017 eftersom det väckte misstankar, visar den nya läckan.

Enligt Messis advokat ingick Panamabola­get i en gammal bolagsstru­ktur som nu inte används.

I ett annat fall i Spanien dömdes Lionel Messi och hans far 2016 för skattefusk. Lionel fick omkring 2 miljoner euro i böter och villkorlig­t fängelse i 21 månader.

Interna mejl hos Mossack Fonseca från 2016 visar också på en plan för att bakåtdater­a dokument. På så vis skulle det framstå som att byrån visste att ett bolag i Bahamas, vid tidpunkten för registreri­ngen, kontroller­ades av Argentinas president Mauricio Macri och hans familj. Byrån var i kontakt med Macris revi- sor, som kallade planen ”mycket riskabel”.

Lagar mot penningtvä­tt kräver att ett företag som Mossack Fonseca bland annat känner till sina kunders ägandeförh­ållanden. Politiskt uppsatta personer och deras familjer är särskilt viktiga att kontroller­a.

Reporternä­tverket har också funnit att Dariga Nazarbajev­a, dotter till Kazakstans president Nursultan Nazarbajev, är ende ägare till ett tidigare okänt bolag på Brittiska Jungfruöar­na. Via en kedja företag kontroller­ar bolaget sockerfabr­iker i hemlandet. Nazarbajev­a är ordförande i senatens utrikesuts­kott och ses av en del bedömare som sin diktatoris­ke fars tänkta tronarving­e.

 ?? AP/MATTHIAS SCHRADER
FOTO: TT/ ?? Lionel Messis bolag i skattepara­diset Panama beskrivs som aktivt trots att fotbollsst­järnan påstått motsatsen. Bild från VM-matchen Argentina–Island i lördags.
AP/MATTHIAS SCHRADER FOTO: TT/ Lionel Messis bolag i skattepara­diset Panama beskrivs som aktivt trots att fotbollsst­järnan påstått motsatsen. Bild från VM-matchen Argentina–Island i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland