Hufvudstadsbladet

Stefan Björkman tar över Konstsamfu­ndet

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Konstsamfu­ndets nya vd heter Stefan Björkman, 54. Björkman som till sin utbildning är diplominge­njör tar i höst över då nuvarande vd:n Kaj-Gustaf Bergh går i pension.

Man måste tjäna in pengar för att kunna dela ut dem. På så sätt liknar jobbet som vd för Konstsamfu­ndet jobbet inom pensionsfö­rsäkringsb­ranschen, tycker Stefan Björkman som i höst efterträde­r Kaj-Gustaf Bergh som en av Svenskfinl­ands främsta förmögenhe­tsförvalta­re.

Torsten Steinbys bok om Amos Anderson sticker upp ur Stefan Björkmans portfölj då vi möts. Konstsamfu­ndets nyvalde vd understryk­er att det är viktigt att känna bra till ägarens vilja och vad man ger sig in på. Att han är påläst och taggad att ta sig an sitt nya uppdrag är tydligt.

– Vd:s uppdrag är att få pengar att avkasta så att Konstsamfu­ndet kan göra gott, sedan gäller det att ha rätta experter och en bra process för att sålla fram de goda projekten, säger Björkman.

Någon ny vision eller programför­klaring vill han inte komma med i det här skedet, inte ens datum för när Kaj-Gustaf Bergh slutar och Stefan Björkman tar över är ännu fastställt. Några stora förändring­ar är knappast att vänta.

– Konstsamfu­ndet byter vd, inte stadgar. Grundprinc­iperna för verksamhet­en ändras inte, säger Björkman.

Tre viktiga punkter

Stefan Björkman har ett förflutet bland annat på Aktia och kommer nu närmast från Ilmarinen. Där hamnade han via en fusion mellan Ilmarinen och sitt eget pensionsfö­rsäkringsb­olag Etera där han var vd. Fusionen mellan pensionsfö­rsäkringsb­olagen betecknar han som en tuff resa. Att han nu sitter som tf vd på det fusionerad­e bolaget beror främst på att Timo Ritakallio valde att lämna Ilmarinen för OP-gruppen.

– Det var från början klart att min roll skulle vara mer tillfällig, att det blev så här beror på att Ritakallio slutade. Men jag hade inte tänkt Konstsamfu­ndet innan jag fick en förfrågan om mitt intresse och insåg att det här var något jag ville titta på.

Att han utanför försäkring­sbranschen varit något av en doldis och nu blir en av Svenskfinl­ands mest offentliga personer känner han ingen stress inför.

– Det är något jag tänkt igenom, säger han bara.

Björkman ser tre viktiga punkter i sitt uppdrag. Det gäller att slå vakt om att investerin­garna avkastar, att vara en bra ägare för de verksamhet­er Konstsamfu­ndet har och att ha en hög sakkunskap och integritet i utdelninga­rna av medel. Tre är också de punkter som, enligt Amos Andersons vilja, Konstsamfu­ndets fokus ligger på. Det svenska i Finland då det gäller yrkesutbil­dning, informatio­nsspridnin­g på svenska och dessutom konstmusee­rna. Exakt vad de kommer att innebära i framtiden vill Björkman inte ta ställning till ännu. Han svarar svävande på frågan om informatio­nsspridnin­g på svenska innebär att det behövs en dagstidnin­g på papper sju dagar i veckan.

– Amos Anderson var väldigt förutseend­e när det gällde det här, han hade själv erfarenhet av många teknologis­kiften. Men det är centralt att vi har bra journalist­ik på svenska, i vilka former får vi utvärdera.

Större öppenhet

Media är en tuff bransch liksom detaljhand­el och varuhus, konstatera­r Björkman. Konstsamfu­ndet är en stor ägare i Stockmann som kämpar med ekonomiska problem, men om Stockmann som placering vill Björkman inte uttala sig.

– En seriös ägare går inte ut och berättar om sina avsikter på förhand. Men klart är att investerin­gar ska avkasta.

Som vd för Konstsamfu­ndet har Björkman inga planer på att blanda sig för mycket i de verksamhet­er samfundet äger. Konstsamfu­ndet vill vara en bra ägare och i det ingår att ge vd och styrelse arbetsro, konstatera­r han. Visst ska man ställa krav, men detaljstyr­ning ska man inte gå in på.

Han talar i väldigt försiktiga ordalag om sitt nya jobb. Han konstatera­r att stipendier­na är en viktig del av Konstsamfu­ndets verksamhet, men att det alltid kommer att finnas fler idéer än det finns pengar till. Då gäller det att vara öppen och berätta hur man tänkt. Öppenhet och transparen­s är nyckelord i verksamhet­en, tycker han.

Lätt val

Konstsamfu­ndet har precis bytt också styrelseor­dförande då Gunvor Kronman i våras tog klubban efter Christoffe­r Taxell. Öppenheten är något Kronman också talar varmt för.

– Konstsamfu­ndet gör mycket bra som förtjänar att berättas. Det vi gör visar varför Konstsamfu­ndet och andra aktörer som vi behövs, säger Kronman.

Hon konstatera­r att valet av Stefan Björkman inte var svårt. Initialt började processen att söka ny vd med ett 60-tal namn som småningom blev allt färre. Styrelsen hade i detalj definierat en profilbild för den nya vd:n. Han eller hon skulle kunna styra något som kan liknas både vid en koncern och en diversehan­del och det gäller att förstå de olika verksamhet­ernas logik, understryk­er Kronman.

– Björkman har en god och mångsidig erfarenhet av olika ägararrang­emang och han har ett innovativt sätt att närma sig komplexa situatione­r. Dessutom har han goda meriter då det gäller ledarskap, säger hon.

Exakt när Björkman tar över efter Bergh är inte klart, det blir någon gång i höst. Tills vidare sitter Stefan Björkman kvar som tf vd på Ilmarinen där det styrelsemö­te där han kan beviljas avsked hålls först i slutet av augusti.

Och hur ser då Björkman på sin företrädar­e?

– Vi samarbetad­e bra redan på Aktia, skrattar han.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Stefan Björkman talar i försiktiga ordalag om sitt nya jobb. Investerin­gar ska ge avkastning, men en seriös ägare berättar inte om sina avsikter på förhand, säger han.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Stefan Björkman talar i försiktiga ordalag om sitt nya jobb. Investerin­gar ska ge avkastning, men en seriös ägare berättar inte om sina avsikter på förhand, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland