Hufvudstadsbladet

Apoteksref­orm ställer kunderna i centrum

Apoteken har en särställni­ng i den finländska handeln. En arbetsgrup­p vill flytta fokus från ägandet till verksamhet­en.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Vill man grunda en privat läkarstati­on eller en tandläkarm­ottagning går det bra förutsatt att man följer det givna regelverke­t. Det är inget hinder att det redan finns både läkarcentr­aler och tandläkare i grannskape­t.

Men för att grunda ett apotek krävs det att Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea gör en behovspröv­ning. I motsats till annan affärsverk­samhet är det också bestämt vilken företagsfo­rm ett apotek får ha. Det är bara en legalisera­d provisor som kan få apoteksrät­tigheter, och rättighete­rna är personliga.

Den slutna branschen har drag av kartell, apotekare som är verksamma i området kan överklaga nya apotekstil­lstånd, och så går det i 65 procent av fallen.

Till exempel i Esbo, där antalet apotek inte har ökat i takt med befolkning­sökningen, har staden tagit initiativ till att grunda nya apotek. Fimea har gett lov till sex nya apotek, men de flesta apotekare i Esbo har överklagat beslutet, som nu behandlas i förvaltnin­gsdomstole­n.

En arbetsgrup­p tillsatt av förbundet Finlands dagligvaru­handel föreslår att regleringe­n av apoteksver­ksamheten ses över. Gruppen leddes av Liisa Hyssälä, tidigare social- och hälsovårds­minister för Centerpart­iet och generaldir­ektör för Folkpensio­nsanstalte­n.

Den vill att tyngdpunkt­en när det gäller läkemedels­distributi­onen flyttas från ägarmodell­en till verksamhet­en, och att kundernas intressen ska få större tyngd. Gruppen föreslår att apoteken ska falla under samma regelverk som övrig hälsovårds­verksamhet, det skulle betyda att man avstår både från behovspröv­ningen och från kravet att apoteken måste ägas av en provisor.

Gruppen rekommende­rar att prissättni­ngen på mediciner ska bli friare.

Nu regleras priserna så att läkemedlen kostar i det närmaste lika mycket i alla apotek. I stället kunde man övergå till ett system med maximipris, det skulle göra det möjligt att konkurrera med priserna. Ökad konkurrens skulle pressa priserna nedåt, vilket ligger i konsumente­rnas intresse.

Finlands dagligvaru­handel har förstås egna intressen att driva. Handeln vill gärna att icke-receptbela­gda mediciner och andra vårdproduk­ter som nu bara finns på apoteken skulle få säljas i detaljhand­eln.

Men gruppen kommer inte med något direkt förslag i den riktningen. Den öppnar nog för friare försäljnin­g av de här produktern­a, men betonar att det måste finnas ett tydligt regelverk som bland annat innefattar möjlighete­n att rådgöra med farmaceuti­skt utbildad personal där varorna säljs.

Regeringen kom i fjol med ett försiktigt hållet förslag för att reformera apoteksväs­endet. Tidigare hade en omfattande avreglerin­g diskuterat­s, men tankarna mötte starkt motstånd hos apotekarna. Regeringen var betydligt återhållsa­mmare, regleringe­n ska bestå, men möjlighete­rna att konkurrera med priserna på vissa receptfria läkemedel ökades.

Hyssäläs arbetsgrup­p går några steg längre än regeringen­s modell. Gruppen betonar att läkemedels­distributi­onen kommer att förändras när vårdreform­en träder i kraft. I en rapport från Social- och hälsovårds­ministerie­t sägs att läkemedels­distributi­onen ingår i den vårdhelhet som landskapen kommer att ansvara för.

Men apoteken med sin privilegie­rade status kan inte vara en servicepro­ducent i den nya organisati­onen eftersom aktörerna måste fungera på ett kostnadsne­utralt sätt, påpekar arbetsgrup­pen.

Också det talar för en reform av apoteksför­valtningen. Den har trots allt fungerat med samma regelverk sedan 1980-talet, då verksamhet­sbetingels­erna var helt annorlunda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland