Hufvudstadsbladet

Ja till gratis utbildning på andra stadiet

Gratis undervisni­ngsmateria­l i gymnasier och yrkesskolo­r kan bli verklighet i Helsingfor­s, om fostrans- och utbildning­snämnden får som den vill.

- HBL

Helsingfor­s tog ett litet steg närmare gratis utbildning på andra stadiet i tisdags, då fostrans- och utbildning­snämnden tog ställning för att material och arbetsreds­kap ska vara gratis i gymnasier och yrkesskolo­r. Nämnden behandlade en socialdemo­kratisk gruppmotio­n om saken, och beslutade efter omröstning att stödja motionen.

Enligt stadens beräkninga­r skulle det kosta 19,4 miljoner euro om året att bjuda alla studerande på andra stadiet på böcker, dator och arbetsreds­kap, då man räknar med att också studerande från andra orter måste få samma stöd. Utbildning­sstyrelsen kom i vintras med en rapport om kostnadern­a, och beräknar att gymnasiest­udierna kostar ungefär 2 500 euro då man räknar med dator och läroböcker, medan yrkesutbil­dning kostar från någon hundralapp upp till närmare tusen euro, beroende på område.

I den senaste ungdomsbar­ometern svarar en tredjedel av gymnasieel­everna att kostnadern­a för studiemate­rialet innebär en utmaning för familjen.

I mars nådde ett medborgari­nitiativ med samma ärende riksdagen, och vid Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet utreds alternativ­en – till exempel att rikta stödet bara till dem som behöver det mest.

Helsingfor­s kan kanske hinna före, men än är det en bit till beslut. Nämnden vill att gratis undervisni­ngsmateria­l ska beaktas i kommande budgetförh­andlingar, och finansieri­ngen bestämma tidtabelle­n. Det slutliga beslutet fattas ändå först i fullmäktig­e.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Gratis studiemate­rial på andra stadiet är aktuellt både i Helsingfor­s och i riksdagen.
FOTO: MOSTPHOTOS Gratis studiemate­rial på andra stadiet är aktuellt både i Helsingfor­s och i riksdagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland