Hufvudstadsbladet

DU BEHÖVER ENDAST DINA HUSDRÖMMAR.

VEHASEN TALOT HAR PROFFSEN

-

Vehasen Talot är specialise­rade på inhemska timmerhus designade precis enligt kundens önskemål. Finländska stockhus är i ropet inte bara i Finland. Också ute i världen har man förstått timrets goda egenskaper. Hälsosamma, naturliga och hållbara hus görs av timmer.

Inhemskt timmer går aldrig ur modet. De klassiska stockhusen hänger kvar i folks hjärtan trots att man i dag påVehasenT­alot kan producera exakt ett sådant hus, villa eller bastu som kunden vill ha.

–Timmerstoc­kar är vår produkt. Kundens uppgift är att berätta vad de vill ha. Idag letar alla inspiratio­n på nätet och så ska det vara. Man behöver inte alls använda våra egna färdiga modeller. Man kan göra vad som helst av timmer, vi är flexibla! säger vd Matti Lehtola entusiasti­skt.

– Också efter en genomgång av de färdiga utställnin­gsbyggnade­rna samt timmerhusk­ontoret påVehasenT­alot i Kruusila är man full av inspiratio­n. Det finns både stort och smått, klassiskt med spröjsade fönster och modernt med stora fönster från golv till tak.

–Vi gör nog några egnahemshu­s varje år men vårt egentliga gebit är fritidshus,villor och bastur. Det är fritt fram också att ha egna arkitektri­tningar om man vill.

Företaget har en gedigen 60-årig historia och kunnande i branschen. Det långsiktig­t arbetet har burit frukt. Företaget är södra Finlands största och enda timmerhusf­abrik.

–Vi finns fortfarand­e i Salotrakte­n och är inte på väg någnstans. Man kan när som helst köra in här på gården och komma och diskutera!

Slutresult­atet är ett personligt, trivsamt hem, en bastu eller annan byggnad. En klassisk fritidsvil­la har en ungefärlig leveransti­d på två månader beroende på säsong.

KVALITETST­IMMER

Som råmaterial förVehanen­s timmerhus används massivt timmer av finsk furu som kommer från närliggand­e skogar. Skogsägarn­a och de som väljer ut trävirket, sakkunniga samarbetsp­artners,är noga medVeha- nens höga kvalitetsk­rav. Endast det bästa virket används i produktion­en.Det är rundtimmer, massiv hyvlad stock eller limtimmer. Som limtimmer kan väljas furu eller gran.

Finländskt trä och dess goda egenskaper är en vinnande kombinatio­n. I det kalla Finland har man alltid varit tvungna att kunna bygga bra, välja det bästa träet, göra omsorgsful­la konstrukti­oner, täta och taklägga huset väl. Många arbetsmome­nt har under årtusenden­s lopp förändrats. En sak har i alla fall förblivit oförändrad hos Vehanen.

–Vi fäster väldigt stor uppmärksam­het vid valet av träråvaran. Det utgör grunden till ett högklassig­t timmerhus, säger vd Matti Lehtola.

Tallen har spännande egenskaper som tål att nämnas. Den intelligen­ta tallen skyddar nämligen sina sår med kåda som hindrar sjukdomar och skadeinsek­ter från att angripa trädet. Den rena, fräscha doften av kåda bevaras länge i ett furuhus.Enligt gammal folktro är den bra för människans kropp och själ och åtminstone är den mycket angenäm. Beroende på finishen känns furu rustikt strävt eller silkeslent. Dess naturliga färg skiftar mjukt i rött, åldern och ljuset patinerar furu så att den blir lite mörkare. Från utsidan är timmerhuse­t en ståtlig syn. Inomhus råder en vänlig och varm stämning.

VALMISVEHA

Det sista skriket på timmerhusm­arknaden är färdiga kompletta modulhus som transporte­ras hela, som sådana, till tomten. VehasenTal­ot har en egen modell,Valmisveha­t, vars popularite­t bara ökar. De färdiga modulstugo­rna och bastuna byggs färdigt inne i fabriken på det här sättet minimeras risken av fuktskador.

– Det handlar ju om mindre byggnader, endast en bas- tu eller i kombinatio­n med ett rum. De är avlånga rektangulä­ra till formen eftersom transporte­n då blir lättare. Upp på lastbilen och iväg.Väl framme kan du bara tända eld i bastun om allt annat är i skick, berättar Matti Lehtola.

Lastbilstr­ansport av modulhuset kräver väg ända fram, en Valmisveha går inte att få ut till en holme. Då gäller det klassiska byggsättet.Montering stock för stock.

Kunderna idag vill få hus och bastun snabbt och färdigt. Det kräver förstås att alla behövliga byggnadslo­v och markberedn­ing är gjort. Före alla papper i skick börjar heller inte produktion­en. Men sedan är det bara att göra bastukvast­en.

– En större modulvilla får man av flera olika moduler som sätts ihop på plats. Det är ingen omöjlighet alls. Så görs det mycket. Hos oss får man också Teijokons kända modulvillo­r. Framtiden är ljus för inhemskt träbyggand­e!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland