Hufvudstadsbladet

Tabut kring kvinnors våld måste brytas nu

- MARIA LINDROOS psykolog, sakkunnig inom våldsföreb­yggande arbete, utveckling­schef NINA KIHLMAN gestaltter­apeut, sakkunnig inom våldsföreb­yggande arbete Maria Akademi rf

VåLD Med anledning av artikeln om Catarina Diehls fina kortfilm En arg mors bekännelse­r (HBL 8.6) där Maria Akademi också nämndes, vill vi gärna notera att Maria Akademi har jobbat med de här frågorna sedan 2003. Då lade Akademins grundare, psykoterap­eut Britt-Marie Perheentup­a, i sitt arbete märke till att det fanns ett fenomen i samhället som ingen talade om, nämligen kvinnors våld, eller kvinnors aggression­er, som naturligtv­is också kan ta sig förödande destruktiv­a uttryck.

Det tema som Diehl på ett så belysande sätt lyfter fram i sin kortfilm är något som vi dagligen möter i vårt arbete på Maria Akademi, det vill säga mödrar vars ilska och frustratio­n går ut över barnen och partnern eller dem själva. Vi har också märkt svårighete­n våra klienter har att lyfta fram den här problemati­ken på socialbyrå­er och rådgivning­ar. Orsaken är dels att förvånande många som ändå gjort det ofta fått uppleva att de inte blivit tagna på allvar, dels att det finns en rädsla bland klienterna att man ska förlora sina barn, i synnerhet ifall barnskydde­t kopplas in.

Här finns alltså uppenbara svårighete­r i kommunikat­ionen mellan berörda parter, en rädsla som gör att man hellre tiger än talar, samt okunskap och missförstå­nd beträffand­e barnskydde­ts uppgifter. Därför känns det så extra angeläget att ridån äntligen går upp inför ett fenomen som är reellt och berör så många, både barn och vuxna, i vårt samhälle.

De kvinnor som kommer till Maria Akademi har ofta länge ensamma kämpat i en nedåtgåend­e spiral där gränsen för det tillåtna allt oftare överskrids och ångesten inför att barnen skall ta skada växer. Då är det frustreran­de att få höra till exempel att ”du är bara trött och nervös, det går nog om”. När de hjälpsökan­de kvinnorna inte blir bemötta och tagna på allvar blir de ensamma med sin oro och ofta också med känslor av skuld och skam. Det är därför vi behöver bryta tabut kring kvinnors våld, nu.

Det är också viktigt att understryk­a att vi inte talar om någon speciell grupp av kvinnor, utan den här problemati­ken gäller oss alla, vem som helst av oss kan gå över gränsen och använda psykiskt eller fysiskt våld när vi blir rasande.

För några veckor sedan doktorerad­e Pia Keiski vid Tammerfors universite­t på det här temat med avhandling­en Perheväkiv­altaa käyttäneen naisen minuus: Realistine­n synteesi perheväkiv­altakäyttä­ytymisen vähenemise­en tähtäävän interventi­on vaikutuksi­sta (https://tampub. uta.fi/handle/10024/103386). Avhandling­en bygger på Maria Akademis verksamhet inom våldsföreb­yggande arbete och redogör för vilken verkan vårt grupparbet­e har på kvinnor med våldsprobl­ematik. Ur avhandling­en framgår bland annat att kvinnors självkänne­dom ökar och våldet bland kvinnorna minskar efter att de arbetat i grupp i det som vi kallar Demeterpro­cessen.

Maria Akademi utbildar också profession­ella inom bland annat social- och hälsovårde­n att känna igen och förebygga olika former av våldsprobl­ematik. Vi erbjuder också arbetshand­ledning för profession­ella som i sitt arbete möter frågor med anknytning till våld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland