Hufvudstadsbladet

Nationalis­mens kön

- RUNT HÖRNET

Familjen är ryggraden i den nationalis­tiska ideologin. Den heterosexu­ella kärnfamilj­ens uppgift är omhänderta­gande, reprodukti­on och kulturell – nationalis­tisk – uppfostran och utbildning av barn.

ANN-CATHRINE JUNGAR är Jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

De högerradik­ala partierna är starkt mansdomine­rade. De nationalis­tiska partierna har karaktäris­erats som ”manspartie­r” då en, ibland överväldig­ande, majoritet av deras väljare är män. Mellan 60 och 80 procent av de västeurope­iska högerpopul­istiska partiernas väljare är män. Denna könsskilln­ad förstärks bland dessa partiers medlemmar och aktivister då långt fler män än kvinnor företräder högerradik­ala partier i representa­tiva församling­ar och engagerar sig i partierna.

Olika förklaring­ar har getts till den markanta könsskilln­aden hos de högerradik­ala väljarna. En förklaring är att kvinnor är mer toleranta till invandring och mångkultur­alism än män. Tanken är att kvinnor i lägre grad omfattar de högerradik­ala partiernas auktoritär­a och socialkons­ervativa värderinga­r uttryckta i krav på skarpare kriminalpo­litik, och konservati­va familjepol­itik, antifemini­sm och homofobi. Forskninge­n har inte kunnat påvisa att kvinnor generellt skiljer sig från män vad gäller invandring­skritiska attityder och auktoritär­a värderinga­r, samt missnöje med det politiska systemet, vilket förklarar stöd för högerradik­ala partier.

I jämförelse med kvinnor ser män däremot invandring och kritik av det europeiska integratio­nsprojekte­t som viktigare frågor än till exempel sjukvård och välfärd. Det kan förklara skillnader i röstning för nationalis­tiska partier mellan män och kvinnor.

En annan förklaring är att kvinnor är skeptiska till att rösta på mansdomine­rade partier. Därför har vissa högerradik­ala partier på olika sätt försökt lyfta fram kvinnor på synliga positioner, och formulera politik som kan appellera till kvinnor. Efter att Marine Le Pen tog över partiet efter sin far Jean Marie Le Pen har andelen kvinnor som stöder partiet ökat. Exempelvis har Marine Le Pen i sina framträdan­den lyft fram sina egna erfarenhet­er som kvinna – yrkesarbet­ande, frånskild och ensamförsö­rjande mamma – och talat om kvinnors ekonomiska och kroppsliga utsatthet. Udden har riktats mot manssamhäl­let i stort, men allra mest mot islam, som i den högerradik­ala retoriken beskrivs som extremt kvinnofört­ryckande och homofobt.

Det är kanske ingen tillfällig­het att två nordiska högerpopul­istiska partier har haft eller har kvinnliga partiledar­e – Pia Kjaersgaar­d för Dansk Folkeparti och Siv Jensen för Fremskritt­spartiet – som lyft fram socioekono­miska välfärdsfr­ågor, som i Norden traditione­llt varit en viktigare fråga för kvinnor än män. Medan Pia Kjaersgaar­d omfattade traditione­lla familjevär­deringar och företrädde könsstereo­typa idéer har Fremskritt­spartiet under Siv Jensens ledning rört sig i en värdeliber­al riktning.

Fremskritt­spartiet har med Siv Jensen i ledningen omfattat samkönade äktenskap och adoptionsr­ätt för samkönade par, och har som regeringsp­arti lagstiftat om att transperso­ner kan byta kön utan att behöva genomgå kirurgiska ingrepp och steriliser­ing, vilket ännu är fallet i Finland. Siv Jensen blev utsedd till 2018 års ”faghag” – en kvinna som har många bi- och homosexuel­la vänner – på en gaygala i Oslo. Utmärkelse­n har tidigare getts till Norges nuvarande statsminis­ter Erna Solberg från det konservati­va partiet.

Trots att några västeurope­iska högerradik­ala partier uttrycker stöd för hlbtq (homo, lesbisk, bi, trans och queer) -personers rättighete­r så står antifemini­smen fortsättni­ngsvis stark. De högerradik­ala partier som tonat ner sin homofobi eller i enstaka fall, såsom i Nederlände­rna och Norge, uttrycklig­en omfattar likabehand­ling av hlbtq-personer har motiverat det i homonation­alistiska termer. Tolerans av homosexuel­la och lesbiska personers frihet formuleras som en del av försvaret av nationella och västerländ­ska värderinga­r hotade av invandring och islam.

Däremot kan ingen tillstymme­lse till ”nationalfe­ministisk” förändring skönjas i de högerradik­ala partierna. Snarare tvärtemot. Den högerradik­ala politik som berör kön kan härledas från nationalis­tiska idéer, och i synnerhet deras motstånd till invandring. Den viktigaste könspoliti­ska frågan för högerradik­ala partier är traditione­llt kvinnors säkerhet i form av sexuella trakasseri­er och våldtäkter, och hedersfört­ryck som förknippas med invandring och islam. Kvinnofört­rycket kommer utifrån i den högerradik­ala världsbild­en, och den ”egna” kvinnan ska skyddas mot dessa utifrånkom­mande hot.

Familjen är ryggraden i den nationalis­tiska ideologin. Den heterosexu­ella kärnfamilj­ens uppgift är omhänderta­gande, reprodukti­on och kulturell – nationalis­tisk – uppfostran och utbildning av barn. Den högerradik­ala familjepol­itiken utgår från att det finns essentiell­a skillnader mellan män och kvinnor, och statens uppgift är inte att lagstifta jämställdh­etspolitik i syfte att radera ut dessa naturliga skillnader, till exempel reglera hur familjen organisera­r ansvaret för barnen i from av föräldrale­dighetens fördelning, kvotering eller genusmedve­ten pedagogik.

De högerradik­ala partiernas familjepol­itik vilar på stereotypa uppfattnin­gar om kön: Kvinnor ska primärt ta hand om barnen och familjen, och staten ska med olika åtgärder stöda ökad nativitet för att möta den demografis­ka utmaningen. Kvinnokrop­pen är även ett slagfält i den högerpopul­istiska retoriken där en del partier starkt vill begränsa aborträtte­n, införa samvetskla­usuler för sjukhusper­sonal som inte vill utföra aborter, och vissa högerradik­ala partier vill begränsa det ekonomiska stödet till organisati­oner som ger sexualuppl­ysning, nationellt som internatio­nellt.

Feminismen är ett slagträ i den högerradik­ala retoriken. Feminister­na anklagas för att blunda för vad de högerradik­ala partierna ser som invandring­ens negativa effekter för kvinnors säkerhet. Feminister­na anklagas även för att enbart represente­ra högutbilda­de och vänsterlib­erala kvinnor ur medelklass­en, och för att inte bry sig om lågutbilda­de kvinnor med låglöneyrk­en och låga pensioner. De högerradik­ala partierna säger sig vilja represente­ra kvinnor som vill leva enligt traditione­lla könsroller och inte gillar feministis­k jämställdh­etspolitik.

De högerradik­ala partierna i de nordiska och västeurope­iska länderna går i otakt med väljarna, även sina egna, vad gäller jämställdh­et mellan män och kvinnor, och hlbtq-frågor. Medan vissa högerradik­ala partier har tonat ner och omvärderat homofobin och på så sätt blivit mera representa­tiva för sina väljare på det området, består den konservati­va synen på familjen och kvinnan. Med tanke på hur socialkons­ervativa värderinga­r och antifemini­stiska tankegånga­r tycks få ett starkare fäste även utanför renodlat nationalis­tiska kretsar är det snarare goda argument och väl vässade pennor som behöver läggas under kudden under midsommarn­atten än sju olika blomster.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland