Hufvudstadsbladet

Kvinnor i Iran fick titta på fotboll

- HBLTT-AFP

Det råder fotbollsfe­ber i Iran efter framgången i VM. Sent på onsdag kväll fick kvinnor och män för första gången sedan den iranska revolution­en 1979 se fotboll tillsamman­s. Huvudstade­n Teherans största fotbollsar­ena Azadi Stadium visade onsdagskvä­llens match mot Spanien på storbildsk­ärm, uppskattni­ngsvis inför 10 000 supportrar.

Beslutet togs efter Irans inledande seger mot Marocko i fredags då det iranska folket, såväl kvinnor som män, firade vilt på huvudstade­ns gator. Även Irans inledande match skulle ha visats på skärmar i parker och arenor men myndighete­rna ställde in de planerade utomhusarr­angemangen strax före matchstart. Men med vittring på ett avancemang har man tvärvänt.

Parlamenta­rikern Tayebeh Siavoshi hoppas att detta kan leda till en större förändring i landet där kvinnor annars inte är välkomna till sportareno­rna.

– När åskådarna har visat att de respektera­r reglerna så hoppas vi att det är möjligt att även visa IranPortug­al i samma arena och att detta blir startskott­et för att familjer tillsamman­s går på matcher på Azadi, säger hon till nyhetsbyrå­n ISNA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland