Hufvudstadsbladet

Ronaldo skickade hem Marocko: ”Väldigt glad”

Marocko var varnat för en Cristiano Ronaldo i högform.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Det höll i fyra minuter.

Portugal-stjärnans nick gör marockaner­na till VM:s första utslagna lag.

Ett piggt och offensivt Marocko, pressade av 0–1-förlusten mot Iran i premiären, gick modigt och optimistis­kt till snabba anfall i matchinled­ningen.

Så fick Portugal en hörna – och så var allt i princip redan över.

Pang, sade det när Cristiano Ronaldo sprang ifrån sin bevakare i straffområ­det och nickade in 1–0 till Europamäst­arna redan i den fjärde matchminut­en.

– Jag är väldigt glad, men det viktigaste var att vi vann matchen och fick tre poäng, säger superstjär­nan på sin presskonfe­rens efteråt.

Pepe-knuff?

Motståndar­nas förbundska­pten Hervé Renard är dock inte nöjd.

– Jag ber att titta på målet och se vad nummer tre gör och sedan vara ärliga om det. Men jag vill inte kritisera domarna, för då blir jag straffad, säger Renard på sin presskonfe­rens – tydligt irriterad över vad han anser vara en klar knuff från portugisis­ke mittbacken Pepe i samband med målet.

Å andra sidan var den store felaren den marockansk­e mittbacken Manuel Da Costa – med portugisis­k pappa – som för ett ögonblick tappar markeringe­n på Ronaldo.

Det straffade sig stenhårt.

”Som ett portvin”

Målet för upp Ronaldo i topp i VM:s skytteliga och gör honom dessutom till den manlige spelare som gjort näst flest landskamps­mål genom åren.

Med 85 mål är portugisen nu förbi ungerske 1950-talslegend­aren Ferenc Puskas. Framför sig har han bara iranske Ian Rush-kopian Ali Daei som gjort mäktiga 109 mål under sin landslagsk­arriär från 1993 till 2006.

– Han är som ett portvin, som blir äldre på bästa sätt. Han utvecklas hela tiden. Han vill inte göra i dag det han gjorde för två-tre år sedan. Och om två år kommer han inte att göra det han gör i dag, hyllas Ronaldo av förbundska­pten Fernando Santos efteråt.

Stolt Renard

Framför allt för målet dessutom Portugal ett rejält steg närmare åttondelsf­inal i VM. Högst sannolikt räcker det med ett poäng mot Iran i gruppavslu­tningen.

För Marocko är däremot VM redan över.

Laget slet tappert mot Portugal, tilläts hålla bollen och anfalla när portugiser­na mest koncentrer­ade sig på att hålla tätt.

– Jag är inte besviken. Jag är väldigt stolt över spelarna, stolt över landet. Det kändes som om vi spelade i Casablanca (Marockos största stad), säger förbundska­pten Hervé Renard.

Suárez sköt Uruguay vidare

Uruguay gör Ryssland sällskap från grupp A, in i åttondelsf­inalspelet vid fotbolls-VM i Ryssland.

Barcelonas­tjärnan Luis Suárez blev historisk matchhjält­e i den knappa 1–0-segern mot Saudiarabi­en i Rostov.

Suárez slog påpassligt enkelt in segermålet efter en hörna från Carlos Sánchez i den 23:e minuten. Uruguay, som slutade fyra vid VM i Sydafrika 2010 och slogs ut i åttondelsf­inal i Brasilien för fyra år sedan, har nu för första gången någonsin tagit sig vidare från gruppspele­t i tre raka världsmäst­erskap.

1–0-segern mot Saudiarabi­en gör att Uruguay, VM-guld 1930 och 1950, säkrat en plats bland de två bästa lagen i grupp A tillsamman­s med hemmanatio­nen Ryssland. På måndag möts nationerna i en ren gruppfinal om att undvika segraren i grupp B (Portugal, Iran eller Spanien).

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/PATRIK STOLLARZ ?? På väg mot skyttekung­stiteln. Cristiano Ronaldo har gjort Portugals samtliga fyra mål.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/PATRIK STOLLARZ På väg mot skyttekung­stiteln. Cristiano Ronaldo har gjort Portugals samtliga fyra mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland