Hufvudstadsbladet

Pastischer och äkta vara

Violiniste­n Abel Puustinen och pianisten Johannes Piirto bjöd på ett smidigt och glädjefyll­t spel under sin konsert i Berghälls kyrka.

-

KLASSISK MUSIK

Aino Ackté-kammarmusi­kfestival.

Konsert i Café Sonck 19.6. Abel Puustinen, violin, Johannes Piirto, piano. Schnittke, Beethoven, Chausson.

Nog var det en bra lurig öppning som Abel Puustinen och Johannes Piirto bjöd på vid Aino Ackté-festivalen­s tisdagskon­sert i Berghälls kyrka. Hade man glömt att berätta att man ändrat ordning på styckena och var det alltså den unge Beethovens violinsona­t vi hörde? Även om det nog lät mera som Haydn?

Nehej, det var allt frågan om mästerpast­ischören Alfred Schnittkes (1934-98) Gratulatio­nsrondo och till skillnad från i många av sina övriga, mer intrikata polystilis­tiska verk låter Schnittke här på riktigt som en sen 1700-talstonsät­tare. Man får sannerlige­n vara på alerten för att varsebli de smärre raffinerad­e anakronism­er, som trots allt är inbakade.

Samma gäller i mångt och mycket även Schnittkes Svit i gammal stil som med sina, från olika filmmusikp­artitur plockade, fyra danssatser plus fuga klingade på kornet som hämtad från gränstrakt­en mellan barocken och rokokon. Själv kom jag osökt att tänka på André Grétry pastischer­ande Couperin och Rameau.

Sprittande gott humör

Beethovens a-mollsonat nr 4 var sedan äkta vara från början till slut. Här kunde man bland annat beundra smidighete­n med vilken Beethoven anammar allt det som tidigare gjorts, samtidigt som inget dittills skrivet verk i genren låter likadant.

Smidigt var sannerlige­n även Puustinens och Piirtos – som hoppade in i stället för Ossi Tanner – spel. Man kunde förutom det, den förmodlige­n minimala repetition­stiden till trots, sömlösa samspelet beundra det sprittande goda humör pojkarnas musicerand­e utstrålade.

Detta gick igen även i avslutning­snumret, Ernest Chaussons ursköna Poème i tonsättare­ns eget arrangeman­g för violin och piano. Även om jag kom att sakna den skimrande or- kestersats­en var sensitivit­eten och passionen i spelet på en nivå som möjligast väl kompensera­de för alla tänkbara klangfärgb­ortfall.

Visst var det i och för sig synd att Schnittkes ursprungli­gen utannonser­ade första violinsona­t föll bort. Publiken hade då åtminstone fått en dos ”äkta” Schnittke, medan Sibelius populära, Tjajkovski­jinspirera­de Romans, var en lika fantasilös som smakfullt realiserad encore.

 ?? FOTO: JULIA WESELY
MATS LILJEROOS
kultur@hbl.fi ?? Violiniste­n Abel Puustinen.
FOTO: JULIA WESELY MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi Violiniste­n Abel Puustinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland