Hufvudstadsbladet

Fira midsommare­n med kir!

- LINDA FORSSELL Vinexpert

I morgon firar de flesta av oss midsommar, en del på stugan med blomsterkr­ans i håret, och andra i stan, kanske med dans och brasa. Med dagens vinruta vill jag ära en av sommarens sociala höjdpunkte­r genom att höja ett glas kir – elegantare och enklare fördrink får man leta efter!

Det här är receptet till min försommar-specialare som jag döpt till Kir Syréne. Saften görs med fördel dagen innan, och på grund av av sin parfymiga smak kommer den egentligen bättre till sin rätt i vuxendrink­ar än som blandsaft åt barnen. Så här görs den:

20 klasar vanlig lila bondsyren 1 kg socker 1 l vatten 1 ekologisk citron

Skölj blomklasar­na och rensa dem så att bara blommorna blir kvar. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig. Tvätta och skär citronen i skivor och lägg tillsamman­s med blommorna i en stor skål med lock. Gillar man ingefära kan man även skala och skära ner någon centimeter, annars kan man hoppa över den. Häll sedan över sockervatt­net (medan det fortfarand­e är hett) och låt svalna under lock. Låt stå kallt över natten eller längre, och sila sedan noggrant. Tappa på rena flaskor och förvara i kylskåp.

Till kiren behöver du sedan champagne (kan bytas mot något annat torrt mousserand­e vin om man så vill), ovannämnda syrensaft och slutligen en liten syrenkvist som dekoration. Proportion­erna är en smaksak, men ungefär en del saft mot fyra eller fem delar champagne, beroende på hur sött man gillar. Jag korkade en av de förmånliga­ste champagner­na på Alko, nämligen Joseph Perrier Cuvée Royale Brut, som kostar 39,90 €. Den är torr, lätt och friskt fruktig, och fungerar i all sin enkelhet utmärkt till allt från diverse kattdop till oväntade strandhugg­sgäster. Den traditione­lla kiren från Frankrike görs på vanligt vitt vin, ofta en Bourgogne Aligoté, med en skvätt Créme de Cassis -svartvinbä­rslikör, medan en Royale görs på motsvarand­e sätt men med mousserand­e vin. Själv tycker jag att man gott kan experiment­era sig fram med sina favoritsma­ker. Detta är nämligen en förlåtande drink som brukar bli bra på de flesta vis – prova med outspädd fläderblom­ssaft (jag brukar använda Ikeas, den är både billig och riktigt god), rabarbersa­ft eller någon bärlikör som ligger och dammar längst bak i skåpet. Nu säger jag skål och “Glad Johanni”, och önskar er en skön helg med god mat, trevligt sällskap och sommarstäm­ning de utlovade regnmolnen och vinden till trots.

 ?? FOTO: LINDA FORSSELL ??
FOTO: LINDA FORSSELL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland