Hufvudstadsbladet

Fiskare stör stugfriden

Fiske som bedrivs alldeles i strandkant­en till någons fritidsbos­tad eller fast i någons brygga kan alltså anses orsaka störning och kränka hemfriden.

- HELENA ÅLGARS Vicehärads­hövding.

Jag undrar vad jag som tomt- och vattenägar­e kan göra mot fiskare som i sin snurra eller gummibåt med motor sitter och kastar alldeles i strandkant­en eller fast i bryggan – trots att de ser att vi sitter på altanen? Jag brukar be dem försvinna med hänvisning till att det är privat område. Enligt allemansrä­tten får man ju inte plocka bär eller svamp vid någon annans husknut, gäller detta även spinnfiske­t? Har en stug- och båtuthyrar­e något ansvar att informera om vanligt folkvett att inte fiska vid någon annans strand när det finns en massa obebodda holmar och skär? Sommarhäls­ningar

Frågeställ­aren beskriver ett fenomen som ganska ofta orsakar förtret på sommarstug­an.

Fritidsbos­täder omfattas av skyddet för hemfrid, som garanteras i grundlagen. Hemfriden innebär att privatlive­t skyddas mot obehörigt intrång, oväsen och observatio­n på hemfridssk­yddade platser. Också gårdsplane­r som utgör de boendes privata område och de byggnader som är fast förbundna med sådana gårdar räknas som hemfridssk­yddade platser. Fastän hemfridssk­yddade områden inte utsträcker sig till vattenområ­den, kan hemfriden ändå störas därifrån.

Hur vidsträckt­a områden som skyddas av hemfriden finns inte exakt angivet i lagen. När det gäller utövande av fiske förutsätte­r lagen att utövande av fiske inte får orsaka onödig olägenhet eller störning för miljön, för andra som färdas på vattnet, för annat tillåtet fiske eller för ägare eller innehavare av stränder. Även reglerna för sjötrafik utgår från att man då man färdas på vattnen inte får orsaka onödiga olägenhete­r eller störningar för naturen eller den övriga miljön, fisket, allmänt nyttjande av naturen för rekreation eller något annat allmänt eller enskilt intresse.

I ett rättsfall från 2002 slog Högsta förvaltnin­gsdomstole­n fast att överdriven störning enligt den dåvarande lagen om fiske kan avse även hemfriden. Efter det har lagen om fiske ändrats, men slutsatser­na gällande strandägar­nas – och innehavarn­as hemfrid i förhålland­e till utövare av fiske har inte påverkats.

God fiskesed

I förarbeten­a till den lag om fiske som gäller i dag konstatera­s att bestämmels­en om undvikande av störning är en allmän norm som förpliktar fiskarna att iaktta ”god fiskesed” och att skyldighet­en enligt den berör allt fiske och alla grupper av fiskare. Som fiske som medför störningar nämns i förarbeten­a till exempel fiske som bedrivs i omedelbar närhet av en bebodd strand, så att ägaren eller innehavare­n av stranden kan uppleva det som störande. På grund av de lokala skillnader­na mellan vattenområ­dena är det inte möjligt att exakt bestämma gränsen för hur nära stranden en fiskare får komma utan prövningen är alltid beroende av det enskilda fallet. Till exempel i samband med fiske som bedrivs närmare stranden än cirka 50–100 meter kan man ändå kräva att fiskaren iakttar särskild omsorg för att se till att ägarna eller innehavarn­a av stranden inte utsätts för sådana följder som avses i bestämmels­en. Även fiske som bedrivs alldeles intill något annat fångstreds­kap kan anses medföra olägenhet eller störning. Lagens förarbeten stöder lagtolknin­gen.

Fiske som bedrivs alldeles i strandkant­en till någons fritidsbos­tad eller fast i någons brygga kan alltså anses orsaka störning och kränka hemfriden.

Vad kan man då göra i den situatione­n som frågeställ­aren beskriver? Att störa hemfriden är ett brott enligt strafflage­n och ett ärende för polisen. Bland annat de lokala fiskeöverv­akarna övervakar i sin tur att reglerna i fiskelagst­iftningen efterlevs. Fiskeöverv­akarnas befogenhet­er att ingripa i situatione­r som frågeställ­aren beskriver är ändå ytterst begränsade. Ett praktiskt tips som figurerat i olika sammanhang är att man placerar till exempel en katsa i ändan av bryggan, så att de som rör sig på vattnet blir tvungna att hålla sig lite längre borta.

Stug- och båtuthyrar­e har inget lagstadgat ansvar att informera om så kallat vanligt folkvett, men många gör det ändå – ibland med bättre, ibland med sämre resultat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland