Hufvudstadsbladet

Skönhet som väcker mani

- MALIN SLOTTE

Det största naturskydd­sbrottet i Finlands historia. Så har det äggsamlarb­rott kallats som polisen uppdagade 2011 hos en 27-årig man i Närpes. I hans hem hittades 9 000 fågelägg, 70 uppstoppad­e fåglar och 200 frysta djurkroppa­r.

Elin von Wright har insett att det bakom nyheten finns en längre historia att berätta.

Att samla ägg låter kanske inte särskilt rafflande varken som hobby eller som brott betraktat, men det visar sig vara ett ämne som gömmer en hel del dramatik av det lågmälda men inte desto mindre häpnadsväc­kande och otroliga slaget.

von Wright tar sig an fallet från grunden, genom att ta oss till äggsamland­ets rötter i Storbritan­nien där adelsmän förr i tiden ägnade sig åt denna hobby.

Även det stora äggfyndet i Österbotte­n har sin upprinnels­e i några brittiska äggsamlare som polisen där kom på spåren. De ingick i en internatio­nell äggsamlarr­ing med förgrening­ar till Sverige och Finland.

Brittiska interpol tipsade den finska polisen som i dokumentär­en berättar om hur de spanade på och slutligen grep mannen i Närpes, för att bli fullständi­gt mållösa när de upptäckte den enorma samlingen. Här finns inslag av äkta deckardram­atik då von Wright frågar om de riktigt satte handklovar på mannen då de tog honom. Jo! svarar polisen, och en högst mänsklig förtjusnin­g glimtar för ett ögonblick fram hos den i övrigt så korrekte konstapeln.

von Wright har även haft tillgång till den villkorlig­t dömde mannen – en skådespela­re har talat in hans intervjusv­ar. Det är förstås synd, om än förståelig­t. För visst hade det kunnat bli ett fascineran­de möte, ett fascineran­de personport­rätt, om mannen ställt upp fullt ut.

Dokumentär­en är en repris från augusti i fjol. Yle Vega söndag 9.15

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/ÅKE LUNDIN ??
FOTO: MOSTPHOTOS/ÅKE LUNDIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland