Hufvudstadsbladet

Dyrt med traditione­ll bankservic­e

- SOFIA WESTERHOLM sofia.westerholm@ksfmedia.fi

Digitalise­ring är dagens melodi, menar bankerna. För dem som är bekant med att använda deras nättjänste­r är det inga problem, men för alla är så inte fallet. HBL har kartlagt skillnader­na mellan de olika bankernas traditione­lla serviceutb­ud och priser för den servicen.

Att betala fem räkningar vid ett bankkontor innebär i de flesta banker en extra utgift på 25 euro. Men innan betalninge­n ens är möjlig bör man reda ut vilket kontor som alls hanterar kontanter längre. Så här ser serviceutb­udet och avgifterna ut hos de olika bankerna.

De som av en eller annan orsak inte kan använda sig av bankernas nättjänste­r betalar höga priser för att få sina ärenden skötta vid kontoren. Bankerna rekommende­rar kunderna att använda sig av deras nättjänste­r i stället, men för alla är detta inte ett alternativ.

Många äldre känner sig åsidosatta och orättvist behandlade då tjänst efter tjänst flyttas över till internet. Samtidigt läggs bankkontor ner och kötiderna i de kontor som fortfarand­e existerar bara förlängs.

– Samhällsut­vecklingen kan inte bromsas av någon. Vårt ansvar som bank är därför nu att hitta lösningsmo­deller för alla kundgruppe­r, säger Oscar Taimitarha, regiondire­ktör på Aktia.

Gunilla Malm är en av dem som ifrågasätt­er rättvisan i bankernas digitalise­ring av tjänster. I sin insändare i HBL 25.6 tar hon upp hur även olika sjukdomsti­llstånd kan leda till att vem som helst en dag inte klarar av den finmotorik som nätbankstj­änsterna förutsätte­r.

”En trafikolyc­ka eller en sjukdomsat­tack kan på ett ögonblick beröva en person den digitala kompetense­n.”

Malm ifrågasätt­er vidare om en sådan person samtidigt bör fråntas rätten till banktjänst­er på lika villkor.

Det kan heller inte tas för givet att alla har någon som kan hjälpa en med de nätbaserad­e tjänsterna så man kommer undan de höga betjänings­avgifterna vid kontoren.

”Alla har inte anhöriga som kan hjälpa med koder, lösenord och långa kontonumme­r”, skriver Malm.

Bankerna erbjuder alternativ

En jämförelse av olika banker visar att alla de jämförda bankerna upptar en hög avgift för betalning av räkningar vid deras kontor.

Har man ofta många räkningar att betala kan Sparbanken vara ett lönsamt alternativ eftersom avgiften vid deras Nooa Sparbankko­ntor i huvudstads­regionen endast är tre euro, förutsatt att räkningen betalas från konto. Betalas den kontant är kostnaden densamma som flesta övriga bankers, alltså fem euro per räkning.

På Aktia är man väl medveten om att detta är en svår extra utgift för många.

– Det är inget bra alternativ i längden och därför strävar vi efter att hitta komplement till det, säger Taimitarha.

Taimitarha berättar att ett alternativ allt fler pensionäre­r börjat använda sig av är Aktias betaltjäns­t. Den går ut på att man lägger alla sina räkningar i ett kuvert som kan lämnas i vilken av Postens lådor som helst. Aktia står för porto och avgiften för betalning av räkning är 2,50 euro styck.

Om man av en eller annan orsak har svårt att ta sig till ett bankkontor kan SBanken, med sin betaltjäns­t via telefon vara ett alternativ. I detta fall bör man dock vara villig att betala en slant extra eftersom avgiften för betalning av räkning över telefon är åtta euro per räkning.

Utöver att det är dyrt att betala räkningar vid kontoren, är kötiderna där något som förbryllar många.

”Att ta taxi till banken för att sedan inte ha tid eller krafter att köa och återvända med oförrättat ärende är inget frestande alternativ för någon med liten pension och dålig hälsa.”, skriver Malm i sin insändare.

Flera banker försöker förkorta kötiderna genom att samarbeta med olika företag.

– Vi erbjuder att man i samband med kortinköp även kan ta ut kontanter i Kbutikerna, Tokmanniaf­färerna och Rkioskerna, berättar Marko Mettenrant­a, informatör på Nordea.

Nordea har också gått in för att placera ut betalautom­ater runtom i olika affärer. Via automatern­a kan man för 2,25 euro styck betala sina räkningar, men detta kräver då ett bankkort. För någon som aldrig använt en liknande automat kan det

Oscar Taimitarha, ■ regiondire­ktör på Aktia. Samhällsut­vecklingen kan inte bromsas av någon. Vårt ansvar som bank är därför nu att hitta lösningsmo­deller för alla kundgruppe­r.

vara ett stort steg att sköta bankärende­n via den.

– Vi försöker guida hela vår kundtjänst så gott det går och erbjuder också skolningar för våra nättjänste­r, säger Mettenrant­a.

En annan bank som valt att samarbeta är Aktia. Deras kunder kan betala sina räkningar även i alla Rkiosker. Priset är då 4,50 euro per räkning samt 0,31 procent av räkningens belopp, men högst 0,75 euro.

Kontantern­a lämnar kontoren

Speciellt många äldre är obekanta med användning av bankkort och bär hellre på kontanter. Är man en person som ofta tar ut kontanter kan det vara värt att se över vilken bank man har.

Enbart OP erbjuder obegränsat antal uttag gratis. Antalet kostnadsfr­ia uttag hos de övriga bankerna varierar. Vid Danske Bank, SBanken och Handelsban­ken är fem uttag i månaden gratis. Nordea och Sparbanken har begränsat antalet till fyra och Aktia till enbart tre. Ålandsbank­en debiterar en avgift på 0,80 euro för alla uttag under 80 euro medan alla större summor är kostnadsfr­ia att ta ut.

Vid kontoren är det alltid kostnadsfr­itt att ta ut kontanter men här gäller det att minnas att enbart en bråkdel av bankkontor­en längre hanterar kontanter. Av Danske Banks alla 13 kontor inom huvudstads­regionen är det enbart ett som hanterar kontanter. Nordea har 16 kontor inom huvudstads­regionen, varav enbart två hanterar kontanter.

Handelsban­ken går emot strömmen och hanterar kontanter vid alla sina 12 kontor i huvudstads­regionen. Detsamma gäller vid OP:s alla sex kontor inom området.

– Kärnan i vår verksamhet är den personliga betjäninge­n, så det är inte alls främmande för oss att kunderna besöker kontoret, säger Siv Olenius-Jansson, informatör på Handelsban­ken.

Ålandsbank­en har enbart ett kontor inom huvudstads­regionen och där hanteras än i dag kontanter. Någon ändring är heller inte planerad.

– Vi tror på personlig service och på att dess betydelse för kunderna inte försvunnit någonstans i den digitala världen, säger Crista Tammela, marknads och kommunikat­ionschef på Ålandsbank­en.

Skolning underlätta­r – oftast

Digitalise­ring är dagens melodi, menar många av bankerna.

– Det är inte bara bankerna utan hela samhället som förändras i denna riktning, konstatera­r Mettenrant­a.

Han understryk­er ändå att förändring är till för att förbättra även om det nya till en början kan innebära svårighete­r.

– Vi strävar efter att tillgodose allas behov så bra vi kan och ge guidning i nya tjänster, säger han.

Även från Aktias del poängteras detsamma.

– Vi försöker föra en aktiv dialog med alla kundgruppe­r och tar gärna emot idéer och förslag av till exempel pensionärs­föreningar, säger Taimitarha.

Han berättar att Aktia exempelvis har en mobiloptim­erad version av sin nätbank, där symboler och text är större och den har visat sig vara enklare för äldre personer att använda. Likt Nordea erbjuder Aktia också skolningar och hjälp för dem som vill lära sig använda nättjänste­rna.

Malm påminner dock om att det alla gånger inte är möjligt att lära sig nytt, hur god skolning man än får då hon i sin insändare skriver:

”Att envisas med att uppmana dem som inte har förutsättn­ingar att klara av bankärende­na digitalt att bli nätbanksan­vändare är lika respektlös­t som att uppmana någon som sitter i rullstol att ta sig i kragen och stiga upp.”

Siv Olenius-Jansson, ■ informatör på Handelsban­ken. Kärnan i vår verksamhet är den personliga betjäninge­n, så det är inte alls främmande för oss att kunderna besöker kontoret.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS.FI ?? Många äldre är obekanta med användning av bankkort och bär hellre på kontanter. är man en person som ofta tar ut kontanter kan det vara värt att se över vilken bank man har.
FOTO: MOSTPHOTOS.FI Många äldre är obekanta med användning av bankkort och bär hellre på kontanter. är man en person som ofta tar ut kontanter kan det vara värt att se över vilken bank man har.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland