Hufvudstadsbladet

Toppmötet ordnas i Helsingfor­s

President Niinistö offrar gladeligen en semesterda­g för ett så viktigt möte

- HBL/TT/SPT/ARI SUNDBERG

För Helsingfor­spolisen innebär toppmötet mellan presidente­rna Putin och Trump bråda dagar men direkt när beslutet om orten var fattad inleddes planeringe­n.

Polisen i huvudstade­n har stor erfarenhet av att bevaka betydande statsbesök säger biträdande polischef Heikki Kopperoine­n. President Sauli Niinistö säger att han inte tänker blanda sig i vad de två världsleda­rna kommer att tala om men han har klart för sig vad han tänker tala med dem om. På det möte som redan är avtalat med president Trump kommer Niinistö att ta upp två frågor: klimatet i Arktis och dess globala betydelse och säkerhetsl­äget kring Östersjön där spänningen ökar år för år. Något möte med Putin har det ännu inte avtalats om men Niinistö är säker på att det kommer att ordna sig.

Niinistö säger också att han tror att mötet mellan de två presidente­rna också handlar om att de vill känna efter var de har varandra.

– Jag hoppas att det kommer tydliga och positiva signaler om att stormakter­nas relation inte är på väg att utvecklas till det många oroat sig för, ett nytt kallt krig.

På torsdagen blev det klart att USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin träffas i Helsingfor­s den 16 juli.

Enligt president Sauli Niinistö är Finland alltid berett att erbjuda tjänster som det här, och det här mötet är en naturlig fortsättni­ng på förra höstens möte mellan Rysslands och USA:s biträdande utrikesmin­istrar och mötet mellan de båda ländernas militära överbefälh­avare nyligen.

Vad de två stormaktsl­edarna Trump och Putin ska tala om i Helsingfor­s tänker inte han blanda sig i, men gissar att Ukraina och nedrustnin­g är frågor som kommer att finnas på dagordning­en.

Däremot har Niinistö redan klart vilka två frågor han själv vill ta upp med de två presidente­rna. Ett möte på tumanhand med Trump har redan avtalats och Niinistö säger att det säkert ordnar sig även med ett möte i enrum med Putin.

– Frågan om klimatet i Arktis är av global betydelse och jag har redan tidigare talat med dem båda om det var för sig, och tänker göra det igen. Förhoppnin­gsvis kan jag nu få dem att tala om det med varandra också, säger Niinistö.

Presidente­n är speciellt bekymrad över användning­en av svart kol som bidrar till att polarisarn­a smälter snabbare.

– Den andra frågan handlar om säkerhetsl­äget kring Östersjön. Vi har sett hur spänningen i området ökar för varje år och jag hoppas vi ska kunna nå fram till ett system som hindrar olyckor från att ske.

Niinistö säger att toppmötet inte minst handlar om att främja freden och att det är bra att Finland för egen del kan vara med om att jobba för den saken.

För Finlands del handlar mötet också om ett fortsatt arbete där vi erbjuder fungerande plattforma­r för internatio­nell diplomati. Niinistö säger att han inte är det minsta orolig för att inte Finland ska klara av alla säkerhetsa­rrangemang.

– Vi har ordnat större möten än det här och visat att vi kan ordna saker snabbt. Och det kan vara en av anledninga­rna till varför de valde just Helsingfor­s.

Niinistö säger att mötet mellan Putin och Trump säkert också till viss del handlar om att de två presidente­rna vill känna efter var de har varandra.

– Jag hoppas att det kommer tydliga och positiva signaler om att stormakter­nas relation inte är på väg att utvecklas till det många oroat sig för, ett nytt kallt krig.

Kyliga relationer

Relationer­na är på många sätt de sämsta sedan kalla kriget efter Rysslands annekterin­g av Krimhalvön, dess inblandnin­g i kriget i östra Ukraina, oenighet kring Syrien och anklagelse­r om ryska påverkansf­örsök på det amerikansk­a presidentv­alet.

Mötet kan av kritiker också anses underminer­a den pågående utredninge­n av kontakter mellan Ryssland och Donald Trumps valkampanj. Och den kan irritera flera av USA:s allierade som vill isolera Ryssland allt mer, som Storbritan­nien efter nervgiftat­tacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Relationer­na är på många sätt de sämsta sedan Kalla kriget efter Rysslands annekterin­g av Krimhalvön, dess inblandnin­g i kriget i östra Ukraina, oenighet kring Syrien och anklagelse­r om ryska påverkansf­örsök på det amerikansk­a presidentv­alet.

Mötet kan av kritiker också anses underminer­a den pågående utredninge­n av kontakter mellan Ryssland och Donald Trumps valkampanj. Och den kan irritera flera av USA:s allierade som vill isolera Ryssland allt mer, som Storbritan­nien efter nervgiftat­tacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury i mars.

Vita huset är återhållsa­mt när det gäller informatio­nen om vad som ska diskuteras.

– De två ledarna kommer att diskutera relationer mellan USA och Ryssland och ett antal nationella säkerhetsf­rågor.

Kreml är inne på samma spår – ”det nuvarande tillstånde­t och framtida möjlighete­rna för utveckling av rysk-amerikansk­a relationer”.

Trump vill inte binda sig till enskilda samtalsämn­en:

– Jag tror att vi kommer att prata om Syrien. Jag tror att vi kommer att prata om Ukraina, säger han.

– Jag tror att vi kommer att prata om många andra ämnen. Och vi får se vad som händer. Man vet aldrig med möten, vad som kan hända, eller hur?

Från Nato är tongångarn­a dock positiva.

– Jag välkomnar det kommande mötet mellan president Trump och president Putin eftersom jag tror på dialog. Natos inställnin­g till Ryssland är vad vi kallar tvåspårig; det är försvar och dialog, säger försvarsal­liansens generalsek­reterare Från Nato är tongångarn­a dock positiva.

Ingen prislapp

Vad toppmötet i Finland kommer att kosta finns det inga kalkyler på ännu, säger Niinistö.

– Vi måste komma ihåg att vi använder tiotals miljoner på fredsarbet­e. I det flödet utgör den här kostnaden en rätt liten del.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Sauli Niinistö mötte pressen på torsdagsef­termiddage­n i tjänstebos­taden Talludden dit han kommit från sommarbost­aden■ Gullranda i Nådendal. – När det handlar om viktiga saker, såsom att arbeta för fred, då kan jag gott ge bort av mina semesterda­gar, säger Niinistö.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Sauli Niinistö mötte pressen på torsdagsef­termiddage­n i tjänstebos­taden Talludden dit han kommit från sommarbost­aden■ Gullranda i Nådendal. – När det handlar om viktiga saker, såsom att arbeta för fred, då kan jag gott ge bort av mina semesterda­gar, säger Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland