Hufvudstadsbladet

Rosor väntar på beundrare

Det torra och varma vädret i maj var inte optimalt för rosor. Inger Kullberg är lite orolig för att inte särskilt många rosor och perenner står i blom på söndag, då närmare ett par hundra trädgårdsv­änner kommer på besök.

- TEXT: PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN

Inger Kulberg i Kyrkslätt har ungefär 300 olika rosensorte­r i sin trädgård. På söndag kan man titta in där under Öppna trädgårdar. En av sevärdhete­rna är den här rosa skönheten, som har fått sitt namn efter forsknings­resenären Martin Frobisher. Det är en kanadensis­k ros som hör till gruppen Rosa rugosa.

På söndag ordnas det populära trädgårdse­venemanget Öppna trädgårdar igen – en tillställn­ing som ger hobbyodlar­e en unik chans att träffa varandra och utbyta erfarenhet­er, köpa nya plantor och få inspiratio­n till den egna trädgården.

Inger Kullberg i Kyrkslätt deltar i Öppna trädgårdar med sin rosenträdg­ård, som ligger längs Porkalaväg­en. Några dagar före den stora publikanst­ormningen är gräsmattor­na klippta, ogräset rensat och krukorna vattnade, men Inger går omkring och tittar lite bekymrat på knoppar och redan utblommade buskar.

– Mumierosen slog ut i blom i dag och den är full med knoppar, så den kommer nog att blomma på söndag. Och vår paradisbus­ke är ovanligt stor, flera meter hög, även om den inte har lika många blommor som i fjol. Också fyndrosen Olkkala står i full blom – och den är rymningsbe­nägen, snart sprider den sig nog på andra sidan vårt staket.

Fyndrosor är grupper med obekanta sorter som är lättodlade och ofta växer i parker i städer. Katri Vala är exempel på en sådan ros, den härstammar från parken med samma namn i Helsingfor­s och är åtminstone 50 år gammal. Till Porkalaväg­en har den kommit som ett rotskott.

Namn och skyltar

Inger Kullberg pratar om sina rosor med namn och oftast kommer hon ihåg precis var hon har köpt rotskot-

tet eller plantan. Men så är hon också en inbiten trädgårdsv­än och väldigt aktiv hobbyodlar­e, hon är medlem i flera olika odlingsför­eningar, samlar, byter och säljer frön och när tid finns går hon omkring i trädgården och fotografer­ar sina ögonstenar.

– Man kan nog säga att trädgårdss­kötseln upptar största delen av min tid under sommarhalv­året. Vintertid försöker jag få ordning på mina foton, jag strävar efter att namnge alla blommor jag fotografer­ar.

Också i trädgården råder god ordning, många av de 300 arter och sorter rosor som växer i paret Kullbergs paradis är försedda med inplastade namnskylta­r, där namnet anges på latin, svenska och finska.

Rosenträdg­ården i Kyrkslätt har varit med i Öppna trädgårdar redan i många år, men i år kommer Inger själv inte att stå där på trädgårdsg­ången och ta emot besökarna. Det råkar sig nämligen så tokigt att evenemange­t sammanfall­er med blomsterko­nferensen World Federation of Rose Societies som arrangeras i Köpenhamn och där deltar hon i egenskap av styrelseme­dlem i Finska rosensälls­kapet. Men den egna trädgården är i goda händer, hon har stödtruppe­r som sköter ruljangsen på trädgårdsd­agen – maken Bo-Eric Kullberg står som värd, vännen Brita Svartström kommer att sälja plantor och trädgårdsm­ästaren Åsa Lindholm finns på plats för att svara på frågor om rosor, pioner och andra perenner samt alla andra växter som får plats hos Kullbergs.

– Mängden besökare här hos oss har ökat för varje år, i fjol hade vi ungefär tvåhundra besökare, jag tappade räkningen mot slutet av dagen. Visst hade vi en gästbok också, men alla besökare vill inte skriva sitt namn i den, säger Inger Kullberg.

Det surrar hemtrevlig­t och hoppingiva­nde runt många rosenbuska­r, bina är i full färd med att suga blomsaft och pollinera.

– Vi har väldigt mycket bin i år! De har varit borta under flera tidigare år, men nu har de kommit tillbaka, säger Bo-Eric Kullberg.

Morötter, vindruvor och rhododendr­on

Inger och Bo-Eric har format sin trädgård under snart femtio års tid. De köpte stället 1970 som unga och nygifta, efter att de hade hittat huset från 1920-talet med omkringlig­gande trädgård genom en annons i HBL.

– När rosintress­et slog till på allvar i början av 90-talet köpte vi också granntomte­n för att kunna utvidga trädgården och skaffa flera rosor. Den nya delen finns nere vid bäcken, bakom huset, där vi också har en nyttoträdg­ård med morötter, potatis, persilja och jordgubbar, berättar Kullbergs anspråkslö­st.

I själva verket växer här det mesta man kan tänka sig i en hemmaträdg­ård, allt från närmare femtio rhododendr­onbuskar i tallsluttn­ingen som ligger på Bo-Erics ansvar till de rosa näckrosorn­a med namnet Attraction, som trivs i den anlagda dammen. Kanadalärk­en med de små söta kottarna lever farligt där den står lite för nära en av portarna till gården, för Bo-Eric har av misstag backat på den upprepade gånger med traktorn. Nu är den utmärkt med reflexband och skyddande betongklum­par.

Mitt i jordgubbsl­andet, intill växthusväg­gen, växer en vinranka som faktisk gav en skaplig skörd på 10 liter vindruvor i fjol trots att sommaren var sval och regnig.

Men det är rosorna som dominerar. Vi beundrar Helena från Hertonäs, Jepporosen och Tilda från Itis. Årets ros heter Borgbacken och är en vackert vit skönhet som härstammar från sluttninge­n utanför nöjesparke­n i Helsingfor­s. Kullbergs har ett praktfullt exemplar av Borgbacken nere i den nya delen av trädgården. I närheten av den finns också Mayra, en ros som härstammar från ett forsknings­projekt vid Helsingfor­s universite­t. Mayra har fått sitt namn efter Kullbergs svärdotter med samma namn, men dessvärre har rosen redan blommat ut för i år. Barnbarnet Kara har givit sitt namn åt en annan roskorsnin­g från samma projekt.

Högt stängsel behövs

Här och var sticker gula smörblommo­r upp bland de planterade blommorna och Inger kan inte motstå frestelsen att riva upp dem med rötter.

– Jag skulle helst inte vilja ha en enda gul blomma här på söndag, suckar hon.

Runt hela den stora trädgården halvvägs ut mot Porkala udd löper ett två meter högt stängsel av metallgall­er. Det är en nödvändigh­et i dessa trakter, om man vill ha sina odlingar i fred för hjortar.

– Hjortarna älskar rosenknopp­ar, men de äter nästan vilka växter som helst. Med hjälp av ett så här högt staket lyckas vi hålla dem på utsidan. Men under förra älgjakten rusade en vettskrämd älg in här, den kom genom staketet och vi hade stora bekymmer med att styra ut den genom en av portarna, minns Bo-Eric.

En förutsättn­ing för att Kullbergs alls kunde anlägga en så här mäktig trädgård ligger strax intill tomtgränse­n, nämligen bäcken som rinner ut i Järsö sund. Därifrån pumpar paret vatten till alla sina växter.

– Vi har inte kommunalt vatten, utan dricksvatt­net kommer från egen brunn, men det är iskallt, alldeles för kallt för rosor. Dessutom skulle brunnen sina under torra somrar om vi använde det vattnet till att bevattna trädgården, säger Inger Kullberg, som också tar tillvara regnvattne­t i stora såar vid husknutarn­a.

Mängden besökare här hos oss har ökat för varje år, i fjol hade vi ungefär tvåhundra besökare, jag tappade räkningen mot slutet av dagen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Den brandgula liljan, Lilium bulbiferum, skiljer sig färgmässig­t från rosorna och pionerna hos Kullbergs.
Den brandgula liljan, Lilium bulbiferum, skiljer sig färgmässig­t från rosorna och pionerna hos Kullbergs.
 ??  ?? Pionen Coral Sunshine blommar intill Kullbergs sommarhem på Porkala udd. Paret har under femtio års tid förvandlat stället till en blomstrand­e rosenträdg­ård med många perenner.
Pionen Coral Sunshine blommar intill Kullbergs sommarhem på Porkala udd. Paret har under femtio års tid förvandlat stället till en blomstrand­e rosenträdg­ård med många perenner.
 ??  ??
 ??  ?? Rosen Olkkala, som hör till gruppen Rosa gallica, blommar rikligt just nu.
Rosen Olkkala, som hör till gruppen Rosa gallica, blommar rikligt just nu.
 ??  ?? Inger Kullberg tillbringa­r största delen av sommarhalv­året i sin trädgård, där de över 300 rosensorte­rna kräver en hel del bevattning, rensning och skötsel. Också pelargonen i krukan får en vattenslur­k i förbifarte­n.
Inger Kullberg tillbringa­r största delen av sommarhalv­året i sin trädgård, där de över 300 rosensorte­rna kräver en hel del bevattning, rensning och skötsel. Också pelargonen i krukan får en vattenslur­k i förbifarte­n.
 ??  ?? ■I den stora och lummiga trädgården finns många vackra platser där man kan slå sig ner och beundra blomsterpr­akten, exempelvis i skuggan under bergkörsbä­rsträdet Prunus sargentii.
■I den stora och lummiga trädgården finns många vackra platser där man kan slå sig ner och beundra blomsterpr­akten, exempelvis i skuggan under bergkörsbä­rsträdet Prunus sargentii.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland