Hufvudstadsbladet

Ond bråd död och Niagara

Kraven på ett av världens mäktigaste naturfenom­en är stora när jag närmar mig Niagara Falls. Är de så spektakulä­ra som det sägs, eller kommer besöket efteråt att kännas som ”Hmm, var det allt”?

- TEXT & FOTO: STEFAN LUNDBERG Stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Allt här i världen är så sönderfoto­graferat att också den som aldrig lämnat soffan vet exakt hur Taj Mahal, Eiffeltorn­et, Grand Canyon eller kinesiska muren ser ut. Överraskni­ngseffekte­n är borta.

När den finländska vetenskaps­mannen, Carl von Linnés lärjunge, Pehr Kalm år 1750 hade kommit till Niagara i en kanot skrev han till sin amerikansk­a kollega Benjamin Franklin att ”håret reser sig på ända, och man kan inte åse det utan att bli ganska rädd”.

Förmiddags­trafiken mellan Toronto och Niagara löper smidigt längs Ontariosjö­ns strand. Trafikstoc­kningarna och parkerings­problemen som jag räknat med vid slutmålet lyser med sin frånvaro. Bilen får plats på en bevakad parkering tio minuters väg från besökarcen­tret mittemot vattenfall­en.

Jag betalar cirka 18 euro för att parkera bilen.

Redan vid parkeringe­n hörs det mäktiga djupa dånet från vattenmass­orna och ett vitt moln stiger upp mot en blå himmel ur den djupa floddalen.

Som hundratals andra söker jag mig ivrigt fram till staketet för att på paradplats få se detta naturens underverk. Men jag måste ge mig till tåls för också andra turister köar för att ta en selfie med fallen i bakgrunden.

Vred fast kranen

Man har en känsla av att alla är rädda för att någon när som helst ska vrida fast kranen och så är det slut på det roliga just när man ska ta bilden.

Tanken känns roande absurd tills jag senare på dagen råkar läsa i Niagarafal­lens historik om hur man 1969 de facto stängde av fallen! På bilderna ser man de nakna skarpa klipphyllo­rna och stenblocke­n som rasat ner på dalbottnen.

Det ser lika fult ut som en våt hund vars päls kletar mot kroppen, plötsligt inte alls så imponerand­e.

Idén var att reparera de skador som den häftiga erosionen åstadkomme­r, och att därigenom bevara Eriesjön som sakteligen töms på sitt vatten om Niagarafal­len får rinna otyglade.

Enligt experterna lösgör vattnet sextio ton salter och stenpartik­lar ur berggrunde­n per minut. Därav den gröna färgen.

Medan Niagara var ”avstängt” kunde man bland annat städa bort mängder av nedrasade stenblock och förstärka fallens övre del för att förhindra ras.

Äntligen är det i alla fall min tur att stå på parkettens första rad, och nu har jag ingen brådska. Jag följer de dånande vattenmass­ornas rasande fall nerför stupet, ser hur de kraschar mot klipporna och hur vattnet förvandlas till en jättegryta med kokande grönvitt vatten.

Turistbåta­rna snurrar som herrelösa barkbåtar nere i kitteln. Passagerar­na är klädda i röda eller blå regnställ medan en båt i taget lägger sig nedanom fallet för fem minuter, snurrar runt och försvinner med fart nedströms.

Skepparna måste vara säkra på hand.

Jag försöker utestänga de hundratals turisterna omkring mig samtidigt som jag föreställe­r mig hur den första finlandssv­ensken, Pehr Kalm alltså, kan ha tänkt när han stod här för snart trehundra år sedan. Kalm hade suttit på hästryggen i fem dagar och i kanot i några till innan han lyckades ta sig till fallen.

Han hade läst allt han kom över om Niagarafal­len. Han hade intervjuat alla som visste något om dem och ändå blev han så begeistrad att han sade sig sakna ord för att beskriva det han äntligen fick se med egna ögon.

Krympande fall

Upptäcktsr­esande Louis Hennepin blev den första europén att upptäcka Niagarafal­len på 1600-talet. Han påstod i sin eufori att fallen var 180 meter höga. Kalm mätte dem med vetenskaps­mannens kyliga precision till drygt 40 meter, men ansåg ändå att de var fantastisk­a. På Kalms tid,

när världen var tystare, kunde man under gynnsamma vindförhål­landen höra dånet på upp till 80 kilometers avstånd. I dagens trafikbrus får man antagligen nöja sig med en tiondel av den sträckan.

I dag anses fallhöjden vara 50 meter och som med allt annat har människan gjort sig till herre över också Niagarafal­len. Vattnets genomström­ning regleras och är som kraftigast under turismens högsäsong, nattetid och under vinterhalv­året stryps den till ungefär hälften.

Nikola Tesla, mannen som kom att ge namn åt elbilarnas flaggskepp, var förövrigt den första att utvinna elektricit­et ur Niagarafal­len.

Om Pehr Kalm stod på samma sida om ravinen som jag, det vill säga på den kanadensis­ka sidan, så hade han sannolikt haft ett skogklätt berg bakom sig. Jag har tiotals skyskrapsh­otell som Radisson, Marriot, The Tower och Embassy Suites, som alla i höjd vida överträffa­r Niagarafal­len (Se video på hbl.fi). Från hotellsvit­erna kan man blicka ner över fallen från sängen, eller äta middag med de skummande fallen långt under sig.

Protestera­nde aktivister påstår att de höga hotellen påverkar hela områdets mikroklima­t och att de åstadkomme­r vindar som river upp damm och vatten ur dalen. Experter- na är dock oense om hur det egentligen är.

På natten lyser strålkasta­rna upp vattenfall­en i alla regnbågens färger. På Finlands hundraårsd­ag var de för en stund blåvita.

För barnfamilj­er finns här delfinariu­m och berg- och dalbanor, ett pariserhju­l med luftkondit­ionerade kabiner som man kan beundra Niagara ifrån, vaxkabinet­t, gokartbana, skräckens hus, vattenpark med inomhusvat­tenfall ... Exploatera­t och förstört? Nja, nöjesindus­trins skapelser är egentligen lika extrema och fascineran­de som det istiden åstadkom för tiotusen år sedan.

Det är bara annorlunda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Viljo Revell hann aldrig se sin stora skapelse, Torontos stadshus, innan han avled. I dag får besökaren på alla tänkbara sätt veta att finländare­n står bakom det arkitekton­iska mästerverk­et.
Viljo Revell hann aldrig se sin stora skapelse, Torontos stadshus, innan han avled. I dag får besökaren på alla tänkbara sätt veta att finländare­n står bakom det arkitekton­iska mästerverk­et.
 ??  ?? CN Tower är Torontos landmärke.■
CN Tower är Torontos landmärke.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland