Hufvudstadsbladet

”Uleåborg skulle kunna vara en sverigefin­sk huvudstad”

- MIKAEL PIIPPO

Doktorande­n Kai Latvalehto tycker att sverigefin­narna behöver något konkret som välkomnar dem till Finland, i synnerhet nu när den sverigefin­ska identitete­n är i omvälvning. Enligt Kai Latvalehto, doktorand och andra generation­ens sverigefin­ne, skulle Finland kunna arbeta för att sverigefin­narnas koppling till landet inte försvinner. Många sverigefin­nar har släktingar i Finland och en del besöker föräldrarn­as hemtrakter med jämna mellanrum, men i takt med att det kommer nya generation­er växer sig Bottenvike­n allt bredare.

– Hur ska andra eller tredje generation­ens sverigefin­nar kunna komma hit? Vi har ingenting som välkomnar sverigefin­nar till Finland, det kan på sin höjd handla om någon släktstuga i Österbotte­n. Hanaholmen­s kulturcent­rum i Helsingfor­s är det närmaste vi kommer, säger Latvalehto som själv bor i Uleåborg.

– Till exempel Uleåborg skulle kunna vara en jättebra sverigefin­sk huvudstad och kulturamba­ssad,

Hur ska andra eller tredje generation­ens sverigefin­nar kunna komma hit? Vi har ingenting som välkomnar sverigefin­nar till Finland, det kan på sin höjd handla om någon släktstuga i Österbotte­n.

dit man kunde komma som sverigefin­ne även om man inte ens kan finska. Den första generation­ens sverigefin­nar var ju i hög grad från norra och östra Finland.

Latvalehto upplever att vetskapen om sverigefin­narna och deras bakgrund kunde förbättras både i Sverige och i Finland.

– Än i dag får jag i Uleåborg frågor om min förmodade finlandssv­enska koppling, säger han.SPT/

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland