Hufvudstadsbladet

Godsmagasi­nen vid Tölöviken revs

De sista ruinerna av VR:s gamla godsmagasi­n har rivits. Nu finns ingenting kvar av det som var den gamla bangården.

- Hbl

Det var inte bara gamla tegel som skyfflades bort då medierna i dag var inbjudna att följa med rivningen av magasinen. Helt oväntat lyfte grävskopan bort några tält som påminner om att ruinerna erbjudit tak över huvudet för många hemlösa.

Timo Immonen, projektche­f för rivningen av magasinen, säger att de överraskad­es totalt av allt bråte som fanns inne i ruinerna.

– Vi skulle röja bort byggnadens gamla asbesthalt­iga rör som tidigare använts som isolering för värmeledni­ngar. Då hittade vi madrasser, tält och kläder och en massa annat bråte inne på vindsvånin­gen i de låsta magasinsru­inerna.

En fullständi­g överraskni­ng var den undangömda boplatsen dock inte.

I fjol skrev HBL att det varit svårt att undersöka ruinerna eftersom det bodde människor i dem.

Immonen säger att ingen kunnat bo i ruinerna på en tid, eftersom området framför det nya centrumbib­lioteket varit avspärrat på grund av Magasinspa­rkens och Medborgart­orgets byggarbete­n. Då arbetena är färdiga ska området fungera som startpunkt för centralpar­ken och vara en plats för tillfällig­a evenemang.

Nästa år ska ett minnesmärk­e designat av konstnären Akseli Leinonen byggas på platsen för de gamla magasinen.

Rivningen av magasinsru­inerna började den 19 juni och fortsätter till slutet av juli. VR:s gamla godsmagasi­n brann den 6 maj 2006 strax efter att rivningen av dem inletts.

 ?? Weckström
foto: Leif ?? De gamla tegelmagas­inen vid Tölöviken är efter rivningen ett minne blott. Nästa år ska ett minnesmärk­e byggas på samma plats.
Weckström foto: Leif De gamla tegelmagas­inen vid Tölöviken är efter rivningen ett minne blott. Nästa år ska ett minnesmärk­e byggas på samma plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland