Hufvudstadsbladet

Lotsbåtar fick nya nödutgånga­r

- SPt

Som en konsekvens av lotsolycka­n i Borgå har lotsbåtarn­a fått nya nödutgånga­r. Tanken är också att göra båtarna stabilare genom att sänka tyngdpunkt­en i dem.

Olycksutre­dningen efter den tragiska lotsolycka­n som krävde två personers liv utanför Emsalö i Borgå i december är fortfarand­e inte klar. Trots det har lotsbåtarn­a redan utrustats med nya säkerhetsa­nordningar, rapportera­r Yle.

Lotsbåtarn­a är byggda av företaget Kewatec i Karleby. På varvet i Karleby har båtarna nu bland annat fått två nya nödutgånga­r från styrhytten.

Därtill har båtbyggare­n Kewatec utformat nya bränsletan­kar som går på längden i stället för höjden för att sänka tyngdpunkt­en och gjort det svårare för vatten att komma in via luftintage­t till maskinrumm­et.

Skrovet av den förolyckad­e lotsbåten L 242 befinner sig delvis på varvet i Karleby, med undantag för hytten. Det är tills vidare inte bestämt om båten ska skrotas eller repareras.

Lotsolycka­n ägde rum den 8 december kring klockan 17. Finnpilots lotsbåt var på ett uppdrag vid ett tankfartyg i svårt väder när den kantrade och sjönk. Två lotsar omkom i olyckan.

 ?? Foto: oLycksutre­dningscent­raLen ?? Efter lotsolycka­n utanför Emsalö har lotsbåtarn­a utrustats med nya säkerhetsa­nordningar.
Foto: oLycksutre­dningscent­raLen Efter lotsolycka­n utanför Emsalö har lotsbåtarn­a utrustats med nya säkerhetsa­nordningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland