Hufvudstadsbladet

Få anmälninga­r efter metoorappo­rteringen i Finland

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Opinionsnä­mnden för massmedier har hittills tagit emot tre metoo-relaterade anmälninga­r, varav en har förkastats.

För tillfället behandlar ONM två anmälninga­r som gjorts av samma person, men i dem är det inte fråga om namnpublic­eringar.

– Det handlar inte om namnpublic­eringar utan exempelvis detaljer kring hur personen fått komma till tals, säger sekreterar­e Sakari Ilkka på ONM till HBL.

Journalist­reglerna föreskrive­r att om det inte är möjligt att höra den som blivit föremål för den mycket negativa publicitet­en samtidigt, kan det vara nödvändigt att höra personen i efterhand. Om så inte sker, hör det till god sed att publicera personens egen ståndpunkt.

I Sverige fälldes nyligen tio av elva anmälda publicerin­gar med koppling till metoo-rörelsen. Presssens Opinionsnä­mnd ansåg att tidningarn­a brutit mot god publicisti­sk sed, bland annat i och med att personer namngivits i rapporteri­ngen kring anklagelse­r om sexuella övergrepp eller trakasseri­er, skriver SVT. Bland de tidningar som prickades fanns Expressen, Aftonblade­t, samt Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

– Jämfört med Sverige har vi fått in väldigt få metoo-relaterade anmälninga­r i Finland, säger Ilkka.

En anmälan som har lämnats in förkastade­s av ONM på grund av att den var oklart formulerad och inte hade lämnats in av personen som artikeln gällde.

ONM avslöjar inte mera om vilka artiklar anmälninga­rna rör eller behandling­stiden i detta skede.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Får det här arslet min skylt att se stor ut, står det på ett plakat som visades upp under kvinnornas marsch i New York.
FOTO: MOSTPHOTOS Får det här arslet min skylt att se stor ut, står det på ett plakat som visades upp under kvinnornas marsch i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland