Hufvudstadsbladet

HFD: Den afghanska mannen borde ha fått asyl

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n anser att Migrations­verket och Förvaltnin­gsdomstole­n handlade fel när en afghansk man nekades asyl. Nu måste Migrations­verket ändra på beslutet.

- SPT

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD) har behandlat ett ärende som gäller en afghansk man som nekats asyl i Finland. HFD anser i sitt avgörande på torsdagen att Migrations­verket och Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstole­n begick fel när fallet behandlade­s.

Enligt Migrations­verket var det möjligt för den 19-åriga mannen som kände fruktan för förföljels­e i sin hemprovins Wardak att lagligt förflytta sig till Kabul och bosätta sig där. Av den anledninge­n ansåg Migrations­verket att mannen inte var berättigad till asyl i Finland.

Migrations­verkets beslut överklagad­es till Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol med motivering att mannen var ung och saknade kontakter i Kabul. Därtill är han shiamuslim och tillhör hazarbefol­kningen, vars säkerhetss­ituation har försämrats på sistone. Förvaltnin­gsdomstole­n avslog besvären.

HFD godtar i princip Migrations­verkets och förvaltnin­gsdomstole­n motivering­ar, men medger att det försämrade säkerhetsl­äget för shiamuslim­ska hazarer är ett problem. I och med att mannen i praktiken inte kunde vistas tryggt i Kabul borde han ha fått asyl i Finland.

Ärendet skickas nu tillbaka till Migrations­verket, som bör korrigera beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland