Hufvudstadsbladet

Nils äventyr i Kanada slutade i galgen

-

”Aldrig har väl någon trevligare och mer ansedd skurk satt sin fot i Kanada och på så kort tid lämnat efter sig ett starkare intryck än Nils von Schoultz”. Ett sådant eftermäle heter duga, speciellt om det står att läsa i ansedda Dictionary of Canadian Biography.

Den regniga förmiddage­n på motorvägen mellan Montreal och Toronto, när jag av ett hugskott svänger in till den lilla staden Kingston, har jag ingen aning om att en så ansedd landsman verkat i trakterna. Och även mött sitt öde här.

Avsikten är att få syn på Ontariosjö­n, men regnet skvalar med sådan styrka att planen omintetgör­s och jag kör tillbaka till motorvägen utan att ha sett mer än en skymt av sjön och definitivt utan att ännu ha hört ett ord om den begåvade, galanta och ganska galna äventyrare­n Nils Gustav von Schoultz.

Först på kvällen ser jag ett meddelande från HBL-läsaren Tom von Weissenber­g med hela den fantastisk­a historien om hans farmors morfar, som ni nu ska få läsa.

Nils Gustav föddes den 7 oktober 1807, året innan ryssarna tog över Finland. Familjen flyttade till Sverige där han också fick militärutb­ildning. Han fick dock lämna sin post som officer vid Kungliga artillerir­egementet, antagligen på grund av sina spelskulde­r. Det var här hans äventyrlig­a, men korta liv tog sin början.

Först tar han sig till Polen för att slåss mot Ryssland. Han tas till fånga och flyr till franska främlingsl­egionen. Vistelsen blir kort. Schoultz finner stridsmeto­derna motbjudand­e.

Snart dyker han upp i Florens i Italien där han träffar den skotska turisten Ann Campbell. De gifter sig och flyttar till Sverige.

Hans fart gör en yr, man kunde tro att han hade lågprisfly­g till sitt förfogande så som han far kors och tvärs genom Europa. För tvåhundra år sedan!

I Sverige köper han, för fruns arvslott, en kvarn och betalar sina skulder. Nu har han plötsligt en fru, två små döttrar, en svägerska, en svärmor och tjänstefol­k att försörja.

Men Schoultz är en handlingen­s man. Han utvecklar en sorts röd färg som han hoppas bli rik på. Han åker till England, men affärerna går dåligt och han har mer entusiasm än tålamod och låter sig snabbt övertalas att resa till Amerika. Det sker utan att frun vet om det.

I USA uppträder han som polack. Snart är han i färd med att utveckla en ny metod att utvinna salt ur havsvatten, vars patent han börjar sälja. Samtidigt som han slår sig ner i Virginia, skaffar sig en ny väninna och skriver till frun att han snart är rik vaknar hans dragning till romantiska hjältedåd igen. Den här gången ska han befria Kanada från britterna.

Schoultz går med i en separatist­isk grupp som anfaller från USA:s sida, men han har missbedömt kanadensar­nas frihetsive­r. Han och nio av hans närmaste män döms till döden. Schoultz galanta sätt bidrar till att det slutar illa. Han vägrar lyssna till sin advokat och uppträder i stället storstilat i rätten där han medger att han helt missbedömt invånarnas frihetsvil­ja, att han är skyldig till angreppet och att han bör straffas. Han väcker stor respekt bland dem som bevistar rättegånge­n och man anhåller om benådning hos guvernören, som ger avslag.

Schoultz, som fortfarand­e går för polsk officer, beviljas i alla fall en sista ynnest. Han hängs, 31 år gammal, i en specialbyg­gd galge i Fort Henry, intill Kingston, medan de nio andra olyckliga hängs i ett närbeläget fängelse.

Som en sista åtgärd bestämmer gentlemann­en Schoultz hur hans ännu inte intjänade förmögenhe­t ska fördelas. Bland annat utlovas fyra änkor till britter som stupat i angreppet pengar liksom även ett college som ska byggas i Kingston. I brev som publiceras postumt ber han amerikanar­na att inte hämnas hans död.

Hade jag bara i tid känt till denna fullfjädra­de, galna, finlandssv­enska äventyrare hade jag åtminstone lagt en blomma på hans grav på St. Johns i Kingston.

stefan.lundberg@ksfmedia.fi

STEFAN LUNDBERG

 ?? FOTO: ARKIV ?? ■
Nils Gustav von Schoultz var en äventyrare och galenpanna som kunde ha uträttat mycket om det inte gått tokigt för honom redan vid unga år.
FOTO: ARKIV ■ Nils Gustav von Schoultz var en äventyrare och galenpanna som kunde ha uträttat mycket om det inte gått tokigt för honom redan vid unga år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland