Hufvudstadsbladet

Aborträtte­n står på spel när Trump väljer ny domare

USA:s högsta domstol förlorar sin enda mittenleda­mot när Anthony Kennedy lämnar sin post i sommar. Nu kan domstolen bli den mest konservati­va i mannaminne – och hotar således slå ut bland annat aborträtte­n och rätten till samkönade äktenskap.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Anthony Kennedy, 81, meddelade i onsdags att han kommer att gå i pension i juli – ett beslut som kommer att ha stora, långtgåend­e konsekvens­er för landet.

– Det här är en omstörtand­e stor nyhet, säger Benita Heiskanen, direktör för John Morton-centret för Nordamerik­aforskning vid Åbo universite­t.

Högsta domstolen avgör många grundlägga­nde politiska beslut och USA:s president Donald Trump kommer sannolikt att välja en efterträda­re som är längre ut på högerkante­n än Kennedy.

– Domarna är utnämnda på livstid och Trumps kandidat kommer förmodlige­n att sitta i domstolen i ett trettiotal år, vilket betyder att maktförhål­landet i domstolen länge kommer att vara på de konservati­vas sida, säger Heiskanen.

”Mardröm för demokrater­na”

Heiskanen säger att högsta domstolen i USA är en speciell instans eftersom lagtolknin­garna är så politiskt färgade och påverkas starkt av tvåpartisy­stemet.

– Detta är ett mardrömssc­enario för demokrater­na. Många av de förnyelser som drivits igenom sedan medborgarr­ättsrörels­en, såsom samkönade äktenskap, ökade rättighete­r för sexuella minoritete­r och rätten till abort, är hotade. En central fråga kommer också att vara vapenlagar­na.

För tillfället består USA:s högsta domstol av fyra konservati­va domare (John Roberts, Clarence Thomas, Samuel Alito och Neil Gorsuch), fyra liberala domare (Ruth Bader Ginsburg, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor och Elena Kagan) och Anthony Kennedy, som ofta haft en vågmästarr­oll.

Anthony Kennedy tillsattes av president Ronald Reagan och har suttit i Högsta domstolen sedan 1988.

Kennedy anses i det stora hela vara på den konservati­va sidan av skalan, men har i vissa frågor tagit den liberala sidans parti, såsom i till exempel frågor som rör hbtqi-rättighete­r och abort. Kennedys röst var till exempel avgörande när högsta domstolen röstade om legaliseri­ng av samkönade äktenskap.

I andra frågor har Kennedy däremot varit starkt konservati­v, såsom den så kallade Citizens United -domen år 2010, som fastslog att företag ska ha rätt till yttrandefr­ihet på samma sätt som individer och som förändrade kampanjfin­ansieringe­n i grunden.

Kan bli valfråga

Under sin presidentv­alskampanj sammanstäl­lde Donald Trump en lista på möjliga kandidater och i onsdags konstatera­de han att den nya kandidaten kommer att vara någon av de listade.

Kennedys efterträda­re blir den andra domaren som Trump får utnämna. Republikan­erna lyckades torpedera Barack Obamas ursprungli­ga val till Antonin Scalias efterträda­re före presidentv­alet. Donald Trumps kandidat, Neil Gorsuch, tillsattes i fjol.

Då hette det att man under ett presidentv­alsår inte kan utse en ny domare – en motivering demokrater­na nu hänvisar till med tanke på mellanårsv­alet i november. Demokrater­nas ledare i senaten, Chuck Schumer, kallade det ”höjden av hyckleri” att rösta om en ny HD-domare före valet.

Heiskanen tror ändå inte att demokrater­na kommer att ha möjlighet att blockera eller flytta på utnämninge­n av en ny domare.

– Det är möjligt att maktförhål­landena i senaten förändras i höstens val, men republikan­erna kommer att försöka driva igenom detta så fort som möjligt.

Även om det är en lång process att utse en ny HD-domare har senatens majoritets­ledare, republikan­en Mitch McConnell har redan meddelat att senaten kommer att behandla en ny kandidat redan i höst.

Därmed kan högsta domstolens sammansätt­ning också bli en valfråga. Oklart är i vilken utsträckni­ng frågan lyckas mobilisera demokratis­ka väljare. Traditione­llt har rättsliga frågor såsom Högsta domstolens sammansätt­ning inte varit en lika viktig fråga för demokrater, medan det har varit en hjärtefråg­a för många republikan­ska väljare särskilt bland den religiösa högern.

– Om demokrater­na redan hade en dålig vecka så blev den ännu värre nu, säger Heiskanen, med hänvisning till högsta domstolens beslut att ge grönt ljus för Trumps reseförbud.

– Det ger en indikation om vad som komma skall.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA/BRENDAN SMIALOWSKI ?? ■
Anthony Kennedys (t.h.) efterträda­re blir den andra domaren som Donald Trump får utnämna, efter att Neil Gorsuch (mitten) tillsattes i fjol.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA/BRENDAN SMIALOWSKI ■ Anthony Kennedys (t.h.) efterträda­re blir den andra domaren som Donald Trump får utnämna, efter att Neil Gorsuch (mitten) tillsattes i fjol.
 ?? LEHTIKUVA/MIKE SARGENT
FOTO: ?? Anthony Kennedy tillsattes av president Ronald Reagan år 1987.
LEHTIKUVA/MIKE SARGENT FOTO: Anthony Kennedy tillsattes av president Ronald Reagan år 1987.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland