Hufvudstadsbladet

EU-ledare söker enighet om migration

Migratione­n dominerar stort när djupt splittrade EU-ledare samlas till toppmöte i Bryssel. Ett förslag om asylcenter utanför EU ser dock ut att vara en enande faktor. Österrikes kansler Sebastian Kurz pratar om ett skifte i EU:s asylpoliti­k.

- TT/WIKTOR NUMMELIN/ MARIA DAVIDSSON

I förslaget som EU-ledarna ska ta ställning till talas det om ”plattforma­r för landstigni­ng”. Få detaljer finns om hur de ska fungera, eller om det rör sig om båtar, flottar eller mottagning­scenter på land. Men det ska vara ställen dit människor som räddats på Medelhavet ska föras.

Tysklands förbundska­nsler Ang- ela Merkel betonar att EU inte på egen hand kan besluta om att ta emot flyktingar och migranter utanför unionen.

– Vi kan tala om att skicka fartygen till andra länder, till exempel i Nordafrika. Men vi måste tala med de länderna först. Vi kan inte göra det över deras huvuden, säger Merkel på väg in till mötet.

Sebastian Kurz, vars land snart tar över EU:s ordförande­klubba, och som leder en regering som är tuff i asylfrågor, är nöjd med att EU nu fokuserar på gränsskydd och att minska antalet migranter som kommer. Han tror att asylcenter i Nordafrika kan ”ändra allt”.

– Jag tror att det är möjligt att inleda ett skifte i flyktings- och migrations­politiken, säger Kurz.

– Det blir mindre attraktivt för papperslös­a människor att ge sig av. Och det drar undan affärsunde­rlaget för smugglarna.

Italienskt nej?

Tanken för ett halvår sedan var att EU-ledarna på toppmötet skulle vara överens om ett nytt framtida asylsystem för EU. Så blir det inte. Frågan om hur flyktingar ska omfördelas mellan EU-länderna är helt låst. Vissa länder med Ungern i spetsen vill inte tvingas att ta emot asylsökand­e.

Fem av sju rättsakter i det omfattande lagpaketet är i princip klara och kan komma att beslutas om utan att den infekterad­e omfördelni­ngsfrågan är löst.

På senare tid har också fler konflikter förts in i den komplicera­de migrations­frågan. Italiens nya populistis­ka regering har en mer hårdför hållning och har bland annat hindrat flera räddningsf­artyg att lägga till i italienska hamnar.

Premiärmin­ister Giuseppe Conte varnar för att han kan komma att stoppa toppmötets gemensamma uttalande om migratione­n om det inte duger för Italien.

– I dag är en väldigt viktig dag. Italien har inte längre behov av ord. Italien har behov av konkret handling, säger han.

 ??  ?? ■ Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och Österrikes kansler Sebastian Kurz på EU-toppmötet i Bryssel.
FOTO: TT/AP/GEERT VANDEN WIJNGAERT
■ Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och Österrikes kansler Sebastian Kurz på EU-toppmötet i Bryssel. FOTO: TT/AP/GEERT VANDEN WIJNGAERT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland