Hufvudstadsbladet

Vi marscherar för att det behövs

- OLIVIA LANDéN ordförande CARL BJöRKMAN vice ordförande jämställdh­etsutskott­et, Svensk Ungdom

PRIDE I morgon ordnas än en gång Helsinki Pride. Än en gång marscherar tiotusenta­ls människor genom huvudstade­n för allas lika värde. Och än en gång ställs frågan om pride över huvud taget behövs. Vid första anblick verkar ju vårt land vara en av de absolut bästa platserna i världen att tillhöra en sexuell eller könsminori­tet. Det är sant att hbtqia+-individer i Finland har det mycket bättre ställt än i många andra delar av världen, men det räcker inte. Vi får inte tro att kampen är över och att vi kan sluta marschera.

Vi marscherar för att ingen ska behöva vara rädd för att ta sin partner i handen när de går hem på kvällen. Ingen ska behöva bli stirrad på för att hen väljer att uttrycka sig så som hen vill. Ingen ska behöva utstå glåpord, hot och misshandel för att vara sig själv.

Vi marscherar för att det inte är acceptabel­t att transperso­ner i Finland utsätts för tvångsster­ilisering samt kränkande och invasiva utredninga­r för att juridiskt få tillhöra rätt kön. Det är inte acceptabel­t att framför allt transungdo­mar i dagens Finland inte juridiskt har någon rätt att bestämma över sin egen identitet. Det är inte acceptabel­t att ett land som Finland upprätthål­ler en lag som kränker de mänskliga rättighete­rna och även kritiserat­s på FN-nivå. Det är inte acceptabel­t att människor i vårt land inte har rätt till sin egen kropp.

Vi marscherar för dem som inte kan. De som världen över lever i skräck att bli förföljda, hotade och utrotade för att de älskar någon. De som i 73 länder världen över anses vara kriminella och som i elva länder riskerar dödsdomar för att de älskar någon. De som behöver vårt stöd.

Vi marscherar för att det behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland