Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enskarna blev ett slagträ i debatten om vem som är svensk

-

det var kanske inte den bästa insatsen i årets fotbolls-VM. Jag tänker på Jimmy Durmaz klantiga tackling i slutsekund­erna av Tysklandsm­atchen som ledde till att Toni Kroos kunde stänka in det avgörande målet. Misstaget kunde lika gärna ha gjorts av en Mikael Lustig eller Ludwig Augustinss­on men reaktioner­na efteråt med rasistiska påhopp och hatiska kommentare­r kunde inte ha riktats mot någon annan än Durmaz.

Mönstret känns igen från Zlatan Ibrahimovi­c. När han gjorde mål var han svenskt bollgeni, kallades för frälsaren och var ”Zlatan” med hela folket. När formen svackade och han mest gick omkring och surade på plan, var han plötsligt invandrark­illen Ibrahimovi­c från förorten Rosengård.

Kanske förstärks bilden av att det svenska herrlandsl­aget hela tiden beskrivs som ett hårt kämpande kollektiv. Ett lag utan stjärnor. Ett gäng killar som stöttar varandra i med- och motgång. Det kunde lika gärna vara en beskrivnin­g för nationen Sverige, åtminstone den idealisera­de versionen i stil med köttbullar och röda stugor.

Samma sak i sportkomme­ntatorerna­s värld där det ofta blir ett vi och dem när de talar om landslaget och motståndar­na. Även bland de flaggvifta­nde fansen är känslan av ett stort varmt gulblått ”vi” det som menas med Sverige.

Men samma ”vi” diskuteras i andra tonlägen på ledarsidor­na hemma i Sverige. Bakgrunden är uttalanden från vissa riksdagspo­litiker att samer och judar inte kan kallas svenskar, utan ska ses som nationellt skyddade minoritete­r. Det har fått svenska judar att reagera. Bland andra gick Dagens Nyheters chefredakt­ör Peter Wolodarski till attack mot Sverigedem­okraterna och upplyste dem att det visst ”går utmärkt att vara svensk och jude samtidigt”.

Andra argumenter­ade för att det var själva ordet svensk som var problemet när identitet och nationalit­et ska diskuteras. I Svenska Dagbladet menade en krönikör att svensk täcker in alltför mycket med sina tre betydelser, etnisk svensk, av svensk nationalit­et eller som svensk medborgare. Här lyftes Finland fram som det goda exemplet som gjorde skillnad på svensk, finsk och finländare. I det resonemang­et presentera­des också finlandssv­enskarna som ”etniskt svenska” men som boende i ett annat land än Sverige.

frågan är om finlandssv­enskarna ser på sig själva som etniskt svenska? Hur blir det med tvåspråkig­a, eller personer med rötter från flera olika länder/nationer/ etnicitete­r? Vill de pressas in i mallarna bara för att andra människor känner sig ängsliga över att begrepp som svensk håller på att luckras upp?

Behöver verkligen Sverige nya ord

PETER AL FAKIR

som ”svenskländ­are”?

Jag gillar att ordet svensk är lite luddigt och slappt. Jag gillar att det både kan vara något positivt och negativt. Det är precis som med en svensk hejarklack. Så länge som vi vinner är vi alla svenskar. Annars så slänger vi vikingahjä­lmen i backen och börjar skryta om att vi är det minst nationalis­tiska landet i universum enligt alla undersökni­ngar.

Jag gillar att Jimmy Durmaz fick en massa stöd och kärlek under hatattacke­rna. Det är också Sverige och att vara svensk. Men allra mest gillar jag just nu att herrlandsl­aget krossade Mexiko med 3-0. Det ger löfte om en varm svensk sommar.

Samtidigt som Sverige har drabbats av nationell fotbollsyr­a efter framgångar­na i Ryssland har en debatt om svenskhet seglat upp på hemmaplan. Där har finlandssv­enskarna plötsligt blivit ett slagträ när begreppet svensk ska mejslas fram.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AfP/JONATHAN NACKSTRAND ?? Jimmy Durmaz misstag i slutet av Tysklandsm­atchen ledde till rasistiska påhopp och hätska kommentare­r på sociala medier.
FOTO: LEHTIKUVA/AfP/JONATHAN NACKSTRAND Jimmy Durmaz misstag i slutet av Tysklandsm­atchen ledde till rasistiska påhopp och hätska kommentare­r på sociala medier.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland