Hufvudstadsbladet

Äijälä vill att hockeyn ska ta efter fotbollen: ”Finns försiktigh­et i luften”

I helgen spelar alla kaptener i fotbollsli­gan med regnbågsfä­rgade kaptensbin­dlar. Spelarföre­ningens styrelseme­dlem Ilari Äijälä säger att det är en liten gest som har stor betydelse. Han hoppas att andra grenar ska följa fotbollens exempel.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

Vi börjar med lite siffror. I helgen spelas det sex ligamatche­r. Tolv kaptener kommer att löpa ut på planerna med regnbågsfä­rgade kaptensbin­dlar. Totalt kommer 132 öppningssp­elare och ett antal bytesspela­re att figurera i matcherna. Antalet öppet homosexuel­la på planerna? Noll.

Så har det alltid varit. Ingen aktiv manlig spelare på högsta nivå inom en bollsport i Finland har någonsin varit öppet homosexuel­l. Bland damspelarn­a finns det däremot flera exempel.

Homofobi och andra unkna åsikter är fortfarand­e ett stort problem inom fotbollen – också i Norden. Det blev väldigt klart inte minst efter det rasistiska drevet mot den svenska landslagss­pelaren Jimmy Durmaz förra veckan. Fotbollssp­elarefören­ingens styrelseme­dlem Ilari Äijälä säger att spelare får stå ut med en hel del häcklingar från läktaren.

– Homo är ett skällsord bland andra, men jag tror inte att det är lika godkänt att säga det i dag som för fem till tio år sedan, säger Äijälä, som lade av med fotbollen i fjol.

I helgen spelar fotbollsli­gan en omgång mot homofobin. Det är en bra början för att tackla problemet, tycker Äijälä.

– Jag tycker att det är fint ställnings­tagande och hoppas på att andra grenar antar utmaningen och hänger på. Det är inte en stor grej – men symboliken är viktig. De små gesterna betyder mycket för publiken och jag hoppas det här leder till diskussion.

Brev fungerade som startskott

Det råder inget tvivel om att det funnits – och antagligen finns – homosexuel­la spelare i fotbollsli­gan. För fem år sedan uttalade sig en ligaspelar­e anonymt i Urheiluleh­ti och berättade att han är homosexuel­l men inte vågar vara det öppet i Fotbollsfi­nland.

– Min familj och närmaste vänner känner till sanningen, men inte de personer som jag jobbar med dagligen. Jag samlar hela tiden mod för att våga tala om det öppet. Ibland har jag varit ledsen och funderat på att det vore enklare att bara sluta spela, skrev spelaren.

Artikeln väckte reaktioner – både Äijälä och fotbollsli­gans kommunikat­ionschef Pyry Waltari säger att texten berörde.

– Artikeln var startskott­et för vår satsning för jämlikhet. Vi vill inte pressa någon att vara öppen om sin läggning, men en vacker dag kommer den första spelaren att ta det första steget, säger Waltari. Äijälä tillägger: – Jag minns diskussion­en som följde. Efter att ha talat med många spelare tror jag att det inte är lagets reaktion som är problemet, utan den bland andra människor. Förhoppnin­gsvis blir tröskeln lägre hela tiden.

Vi vill inte pressa någon att vara öppen om sin läggning, men en vacker dag kommer den första spelaren att ta det första steget.

Pyry Waltari

Fotbollsli­gans kommunikat­ionschef om TPS regnbågska­mpanj i fjol.

”Vågar kanske inte”

I Finland är det fortfarand­e något av tabu för ligor, serier och lag att ta ställning i regnbågsfr­ågor. Vad beror det på? Äijälä tror att vissa oroar sig över att mista sponsorer och fans.

– Man vågar kanske inte och tänker att idrotten inte ska blandas med annat. Min åsikt är att den är en del av samhället.

Hockeyliga­n har till exempel aldrig haft en kampanj med regnbågste­ma. TPS blev i fjol det första hockeylage­t att ta ställning med en annons i samband med Åbo Pride. Satsningen väckte många positiva reaktioner, men en marginell ägare valde också att sälja sitt aktieinneh­av.

– Det är intressant att det blir ett större hallå direkt då en hockeyklub­b tar ställning. Ishockeyn har en traditione­ll ställning och det ser ut att finnas lite försiktigh­et i luften, säger Äijälä. Waltari är inne på samma linje. – Det ligger antagligen lite rädsla bakom. Vi ser det inte som politik att ta ställning mot homofobi, det handlar om mänskliga rättighete­r.

Ilari Äijälä Det är intressant att det blir ett större hallå direkt då en hockeyklub­b tar ställning.

 ??  ?? Fotbollssp­elarefören­ingens
■ styrelseme­dlem Ilari Äijälä avslutade karriären efter att ha skjutit Honka till ligan förra året. FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
Fotbollssp­elarefören­ingens ■ styrelseme­dlem Ilari Äijälä avslutade karriären efter att ha skjutit Honka till ligan förra året. FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
 ?? A S / N T P F O T O : ?? P y r W a l t r i
A S / N T P F O T O : P y r W a l t r i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland