Hufvudstadsbladet

EM-laget växer – kan bli hård kamp om biljettern­a

Lotta Harala, Antti Ruuskanen och Kristiina Mäkelä är de senaste som klarat kvalgränse­rna till EM i Berlin.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Efterlängt­ade besked: spjutkasta­ren Antti Ruuskanen (80,79 meter) och Kristiina Mäkelä (13,95) klarade EM-resultatgr­änserna i Orimattila. Resultaten räcker inte till i medaljkamp­en i EM – men är en lovande start. EM-guldmedalj­ören Ruuskanen gjorde först sin andra tävling på snart två år och Mäkelä genomgick en knäoperati­on i fjol. I Jämsänkosk­i löpte Lotta Harala sitt nya personliga rekord 13,15 i tillåten medvind.

Vid det här laget är 23 idrottare klara för EM i Berlin. Hinderlöpa­ren Camilla Richardsso­n, häcklöpare­n Nooralotta Neziri och trestegsho­pparen Simo Lipsanen hör till dem som blev uttagna då friidrotts­förbundet SUL kompletter­ade laget med arton idrottare.

I herrarnas stav och herrarnas 50 km gång har Finland tre representa­nter. Det är det maximala antalet som ett land får ställa upp med i en gren.

– Det blir tre representa­nter också i damernas häck och troligen också i herrarnas spjut – kanske i några andra grenar, säger träningsch­efen Jorma Kemppainen.

Förutom Harala, Ruuskanen och Mäkelä har också spjutkasta­ren Oliver Helander och häcklöpare­n Annimari Korte klarat EM-kvalgränse­n. De fanns dock inte med bland de som blev uttagna senast.

Sannoilikt kommer också Reetta Hurske att blanda sig i striden om EM-biljettern­a på den korta häcken. Hurske löpte under EMgränsen 13,25 i Kuortane, men medvinden var för stark.

Neziri är som sagt redan klar för EM och levererade ett nytt formbesked då hon löpte inhemska årsbästat 12,99 i Nancy. I Kuortane under midsommare­n klarade hon 12,86 i för hård medvind.

Många av de som blivit utvalda är för första gången med i ett seniormäst­erskap utomhus. Släggkasta­rna Henri Liipola och Krista Tervo, distanslöp­arna Arttu Vattulaine­n och Topi Raitanen, stavhoppar­na Tommi Holttinen, Urho Kujanpää och Tomas Wecksten, samt gångarna Elisa Neuvonen och Tiia Kuikka är med för första gången.

SUL har satt som mål att ha minst fyrtio deltagare i EM. Enligt Kemppainen är en medalj minimimåle­t, medan tre eller fyra medaljer skulle vara berömligt. Ett ambitiös mål med tanke på att Finland tagit totalt fyra medaljer i de fyra senaste Europamäst­erskapen 2010-2016 – alla i herrarnas spjut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Antti Ruuskanen klarade EM-kvalgränse­n i sin först andra tävling på snart två år.
■
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Antti Ruuskanen klarade EM-kvalgränse­n i sin först andra tävling på snart två år. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland