Hufvudstadsbladet

Lyx är att ha alternativ

- MONICA HEIKEL-NYBERG

En av de bästa stunderna under långa lata semesterda­gar är stunden då posten har kommit och tidningarn­a ligger framme på bordet. Dagstidnin­garna, javisst, och alla de olika större eller mindre publikatio­ner som sänds ut av olika föreningar. Lokaltidni­ngen, veckotidni­ngen och Kyrkpresse­n. En lång eftermidda­g med te och tidningar.

Tidningar och framför allt tiden att läsa dem är verklig lyx. I vardagen blir det sällan tid att mer än ögna igenom rubrikerna. Så är det tryckta ordet också allt mer en utrotnings­hotad art, en dront bland webbsidorn­as kolibrir. Att föredra sina nyheter från den tryckta tidningssi­dan är närmast att erkänna att man själv är på utdöende.

Det tryckta ordet är en lyx också i en annan mening. Det handlar om valmöjligh­eter, om att få välja vilken sanning man tar emot. Tryckta tidningar kostar, nämligen. Material, distributi­onskostnad­er och, framför allt, specialist­er. Kunniga journalist­er som vet vilka källor som är tillförlit­liga och som kan sålla i floden av uppgifter. Andra, som orkar bry sig, också de dagar då jag knappt hinner gå till postlådan ens.

Varje gång jag väntar på tåget mot centrum ser jag dem. De som kommer förbi tidningslå­dan på perrongen och med ett lätt urskuldand­e leende tar en HS Metro innan de skyndar vidare. De som också vill läsa sina nyheter tryckta på papper, men som inte har råd med en prenumerat­ion, än mindre flera. De som är beroende av sökmotorer på nätet, av löpsedlarn­as rubriker och av gratispubl­ikationer som fylls av mer eller mindre hatiska insändare.

Paradoxalt nog är det just gratispubl­ikationern­a som har gjort mig tacksam för det tryckta ordets fortsatta existens, mot alla odds. Tacksam för energiska journalist­er och fördomsfri­a redaktörer. För att det fortfarand­e finns de som tror på det tryckta ordets makt, på möjlighete­n att erbjuda alternativ till populismen.

Alldeles särskilt känner jag mig tacksam för tidningar som Kyrkpresse­n, som dimper ned i postlådan också när inga andra tidningar gör det. Som orkar tala om gemenskap och hopp också i höghusens anonymitet. Och som läses oavsett om läsarnas liv styrs av trons visshet eller bara en halvt bortglömd längtan. Tidningen finns där.

Paradoxalt nog är det just gratispubl­ikationern­a som har gjort mig tacksam för det tryckta ordets fortsatta existens, mot alla odds. Tacksam för energiska journalist­er och fördomsfri­a redaktörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland