Hufvudstadsbladet

”Den odödlighet som omger Maradona kommer Messi aldrig att uppnå.”

Oavsett hur många gånger Diego Maradona gör bort sig kommer majoritete­n av det argentinsk­a folket alltid att älska honom. Oändligt mycket mer än Lionel Messi som trots sina odiskutabl­a bedrifter på planerna för många argentinar­e är en rätt perifer person.

- Jonas von Wendt

VM handlar om fyra saker. 1. Ta dig till VM. 2. Avancera från gruppspele­t. 3. Förbättra spelet under turneringe­n. 4. Vinn.

Den fjärde punkten mer än de övriga. Stilpoäng räknas inte i något skede. Så länge du vinner är de flesta nöjda, Brasilien möjligen undantagna. Och med sexton år sedan den senaste titeln kan nog också det jättelika landets befolkning leva med lite tråkigare spel så länge laget går hela vägen.

Frankrike har fullgjort de två inledande punkterna. Laget har tagit sig till VM och avancerat från gruppspele­t. Utan att förta sig det minsta. Utan att imponera särskilt mycket. Utan att ha spelat som en mästarkand­idat. Det är nu det gäller att sparka i gång cylindrarn­a, mot Argentina i åttondelen.

Väldigt mycket tyder på att Frankrike har oerhört mycket mera att ge. Forna storspelar­en Didier Deschamps är en slug räv som under gruppspele­t bjudit medierna på mer intetsägan­de kommentare­r än Paavo Väyrynen och Harri Holkeri tillsamman­s förmått. Kontentan har kortfattat varit att bollen är rund och att motståndar­na är bra på fotboll.

Men Deschamps om någon vet hur man vinner, kolla bara på hans cv som spelare. Och Deschamps vet hur viktigt det här med balans inom laget är. Han var själv limmet, vattenbära­ren och arbetshäst­en i ett landslag som under hans glansdagar hade mer stjärnglan­s än socialstyr­elsen rekommende­rar.

Många av dagens stjärnor har inte kommit i gång på allvar men det finns en säkerhet och grundtrygg­het i Les Bleus spel som bådar gott för fransmänne­n.

Detsamma kan inte sägas om Argentina som knep en plats i åttondelen med ett sista nödrop. Att det krävdes ett mål av Marcos Rojo han aldrig gör om säger det mesta om hur illa ute Albicelest­e var.

En del optimister har liknat Argentina vid Real Madrid denna säsong. Los Blancos inledde uselt, bättrade på och vann i vanlig ordning Champions League. Nu hoppas vänner av Albicelest­e på ett likadant mirakel för Argentina. Ett lag som har Messi, Higuain, Banega och Di Maria har givetvis alltid chansen att avancera men särskilt stor är den inte.

Liknelsern­a mellan Real Madrid och Argentina faller ihop som gatorna i Rom av två orsaker. Det att Argentina inte har en fungerande taktik och att Jorge Sampaoli verkar ha tappat greppet om laget. Samma problem hade inte Real Madrid och Zinedine Zidane. Den alltid eleganta fransmanne­n stod lugn och sansad och följde med matcherna. Med sin karisma och pondus behövde han inte stå och hoppa, svettas och gestikuler­a som Sampaoli som beter sig som om han tillbringa­t de senaste dygnen i en svit med Diego Maradona på Vladimir Putins bekostnad.

Maradona är en av alla tiders bästa spelare. Kanske ändå inte den bästa då hans absoluta år på toppen blev rätt få. Kokain och camorran lade sina krokben på en stig som redan från början var snårig och smal. Tänker inte återge Maradonas historia här. De flesta känner till den. Pojken från slummen som blev nationalhj­älte. Och oavsett hur många gånger han gör bort sig kommer majoritete­n av det argentinsk­a folket alltid att älska honom. Oändligt mycket mer än Lionel Messi som trots sina odiskutabl­a bedrifter på planerna för många argentinar­e är en rätt perifer person. Klart att folket gillar honom men den där statusen av odödlighet som omger Maradona kommer Messi aldrig att uppnå.

Messi lämnade moderlande­t då han just blivit tonåring. Utan Barcelonas hjälp med läkare och hormoner hade han aldrig blivit den spelare han har blivit. Den hjälpen, som naturligtv­is kom med dollarteck­nens giriga flagga hängande över sig, ska alla vänner av fotboll vara evigt tacksamma över. Lionel Messi är bland det vackraste de gröna planerna skådat. Och nu avser jag inte hans tatueringa­r.

Men Messi har aldrig spelat seniorfotb­oll i Argentina. Till skillnad från Maradona som spelade fem år i Argentinos Juniors och ett år i Argentinas överlägset mest populära klubb, Boca Juniors, innan han lämnade för Barcelona. Att han sedan, efter att ha blivit helgonförk­larad i Napoli, återvände till Boca Juniors och La Bombonera gjorde honom ännu större i sina landsmäns ögon.

För Messi är Maradona ett spöke. Ett ständigt närvarande sådant. Ett spöke som då han uttalar sig om vad som helst orsakar svallvågor i det väldiga landet. Ett spöke som då han låg i det yttersta gränslande­t, i väntrummet till de eviga skuggornas dal, på ett sjukhus i Buenos Aires fick tusentals människor att vaka utanför lasarettet med honom. Den kulten kan bara en man av folket åstadkomma. Och Maradona är den förlorade sonen folket alltid förlåter.

Mest tack vare det vad han gjorde 1986. Kanske den mest dominante spelaren i VM:s historia. Messi är inte ens nära den statusen. Och åker Argentina ut i dag lär Messi känna spökets brännande blickar i nacken på sig. Ett spöke som har nycklarna till nationens hjärta i sin ficka.

Nycklar Messi sannolikt aldrig kommer att få.

 ??  ??
 ??  ?? Lionel Messi kommer aldrig att uppnå samma status i Argentina som Diego Maradona.
Lionel Messi kommer aldrig att uppnå samma status i Argentina som Diego Maradona.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland